Birtokba vették új otthonukat

2022.10.17. 16:35

Megnyitotta kapuit a „Fürtöcske” Mini Bölcsőde Kővágószőlősön

Megnyitotta kapuit az új, önkormányzati minibölcsőde Kővágószőlősön. A kicsik egy hete vehették birtokba az új helyüket a megújult épületrészben.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Korábban a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatást a kővágószőlősi önkormányzat bölcsődére, melyet az egyik újtelepi társasház földszinti épületrészében tervezett kialakítani. Az elnyert mintegy 40 millió forinthoz a megemelkedett kivitelezői költségek miatt további 19 millió forint keretráemelést kapott a község, ezt az összeget aztán még önkormányzati önerő egészített ki, így összességében több mint 60 millió forintos fejlesztést valósítottak meg.

Sándor Tibor, Kővágószőlős polgármestere elmondta, a társasház régi bolt részében alakították ki a 8 férőhelyes intézményt.

– A társasház alsó szintjének egyik oldalán a nemzetiségi önkormányzat, valamint a családsegítő szolgálat irodája található, a másik oldalon pedig a régi bolt helyén alakítottuk ki a bölcsődét, és egy kis udvart is kerítettünk hozzá 

– mondta a községvezető. A kivitelezés sokáig húzódott, elsősorban az engedélyek beszerzése, valamint a megnövekedett építési költségek miatt. A bölcsődébe a projekt keretében minden szükséges eszközt és berendezést beszereztek, így múlt hétfőn nagy örömmel el is foglalhatták új helyüket a kisgyermekek.

Az önkormányzati fenntartású intézménybe átvették a korábbi, családi bölcsődébe járó gyerekeket és természetesen a dolgozókat is, hogy a kisgyermekek számára csak pozitív változást hozzon az új környezet. 

– Sőt, még az intézmény nevét is a korábbi családi bölcsőde elnevezése adta

 – mondta a polgármester. A „Fürtöcske” Mini Bölcsődébe jelenleg 7 gyerek jár a kistérségből, a továbbiakban pedig főként a helyiek számára nyújt lehetőséget a szolgáltatás, hiszen Kővágószőlősön sok a fiatal család, akik számára nagy könnyebbséget jelent, hogy az édesanyák is hamarabb vissza tudnak helyezkedni a munka világába.

Sok helyen nyílt bölcsőde a megyében

A rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű óvoda- és bölcsődeépítési, -felújítási program valósult meg az utóbbi években Baranyában. A megye több mint 30 településén nyílt lehetőség új férőhelyek kialakítására, és a meglévők korszerűsítésére 6,6 milliárd forint támogatással. A 2021–2027-es európai uniós pályázati ciklusban, a TOP Plusz keretében is lesz lehetőség bölcsődefejlesztésre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!