Nehéz döntéseket kell meghozniuk

2022.11.02. 16:26

Polgármesteri fórumot tartottak a községvezetők Egerágon

Polgármesteri fórumra várták a községvezetőket szerda délután az egerági hivatalba. A találkozón Hargitai János országgyűlési képviselő beszélt a részvevőknek az energiaválság okairól, hatásairól, és a kisebb településekre vetített következményekről is.

Mindannyian érezzük a szankciós politika negatív hatását, az árak az egekbe szöktek, és az energiadíjak is olyan mértékben megnövekedtek, hogy mindenkit spórolásra, illetve olyan döntések meghozatalára kényszerítenek, amelyeket nem szívesen hoz meg.

Hargitai János a Villány környéki polgármestereknek tartott egyeztető fórumon arról beszélt, hogy milyen folyamatok révén jutottunk el idáig. Amíg az ismert külpolitikai helyzet nem realizálódik, addig nem is látható, hogy ennek mikor lesz vége. Éppen ezért arra biztatta a polgármestereket, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket, hogy az előttünk álló időszakot túléljék. Ha kell, zárják be a művelődési házat, ha tudnak, zárjanak le épületrészeket, amelyeket fűteni nem, temperálni viszont szükséges. 

Elsősorban pedig, aki tud, próbálja kiváltani a gázfűtést. Bezedeken például a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében sikerült a hivatal, a könyvtár és kultúrház épület­együttesét korszerűsíteni. A beruházás során a homlokzati hőszigetelést, illetve a padlásfödém szigetelését végezték el, emellett a villamosenergiát napelemrendszer szolgáltatja. A gázkazánokat új, faaprítékkal üzemelő kazánokra cserélték, ugyanis az önkormányzat évek óta termel ki energianyarat a közmunka program keretében, amely elegendő is a középület fűtésére.

A mozgástér persze minden településen más, amelyre jó példa a közvilágítás: míg a megye közepén lévő falu vezetése bátran lekapcsolná este a lámpákat, Baranya legdélibb részén fekvő települések ragaszkodnának hozzá, hiszen a migránshelyzet miatt a közbiztonság egyik alapja, hogy éjjel is meg legyenek világítva az utcák. 

A képviselő korábban kapott javaslatot is a községvezetőktől a szociális keret felhasználását illetően. Ez a keret sok településen szép nagy összeg, amelyet általában az önkormányzatok a kötelező szociális juttatásokon felül élelmiszercsomagokra, vagy egyéb jogcímen, adható támogatás formájában költik el a lakosságra. Ezt az összeget több helyen szeretnék akár rezsire, akár bérre fordítani, ugyanis szeretnék a jó dolgozókat megtartani. Szóba került, hogy ha a művelődési házak bazárnak, akkor a kulturális referens munkája ellehetetlenül, ám a legtöbb faluban nélkülözhetetlen közösségszervező, programszervező munkát végeznek, ezért nem szeretnének megválni tőlük.

Hargitai János úgy fogalmazott, az elmúlt években megélt sikereket, a Magyar Falu Programnak köszönhető fejlesztéseket együtt élték meg a településekkel, és most a nehéz időszakot is együtt fogják átvészelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!