Veszteséges a működtetés

2022.11.07. 15:03

Több pénzt adhatnak majd a propagandára

Bizonyára sokkal több pénzt kellene kapnia a baloldali propagandának, mert jelen állás szerint majdnem 18 milliós veszteséget könyvelt el alig fél év alatt, és ezért a háttéremberek szerint több pénzre lenne szükségük ahhoz, hogy nyereségesek legyenek, „ez könnyen belátható”.

B. M.

Fotó: Laufer László

Az MSZP–DK-s igényeket, Gyurcsány Ferenc szimpatizánsainak megfelelő kommunikációt folytató, a baloldali önkormányzat által tízmilliókkal támogatott Pécsi Kommunikációs Központ (PKK) fél év alatt akkora veszteséget könyvelt el, hogy az már a volt MSZP-s alpolgármester, Meixner András – Biokom Kft. igazgatójának, Meixner Barnának az édesapja – felügyelőbizottsági elnök szerint is „veszélyes” és „aggályai vannak” a cég hosszú távú működése miatt.

Mindez azokból a dokumentumokból derül ki, amiket a városi önkormányzat honlapjára töltöttek fel a PKK féléves beszámolójához. Egy független könyvvizsgálói jelentésben is megjelenik, hogy 17,8 milliós veszteséget hoztak össze fél esztendő alatt a vállalatnál, dacára a több tízmillió forintos önkormányzati támogatásnak.

A veszteségek okaként másutt is megjegyzik, hogy ennek főként a Pécs TV „magas költsége” az oka, ami egyébként – a városi kommunikációtól eltérően – igyekszik kiegyensúlyozottan működni, bár ebben őket is fékezhetik a szocialista–DK-s politikusok és kiszolgáló tanácsadóik.

Becsatoltak egy levelezést is, amiből kiderül, hogy Meixner András is aktivizálta magát, kérdőre vonta Póré Lászlót, a vállalat ügyvezetőjét, akit különben Péterffy Attila polgármester úgy nevezett ki, hogy azt még a saját baloldali társai sem nézték jó szemmel.

Meixner többek között azt tudakolta Pórétól, hogy „milyen módon gondolja a veszteséges folyamatokat leépíteni, illetve van-e olyan terv, amely a bevételek növekedése folytán ellensúlyozza a hiányokat? Készített-e a cégvezetés konkrét reorganizációs tervet, amelyben a veszteséges területek átalakítását, esetleges megszüntetését, kiszervezését (stb.) mérlegeli, és ezt a tulajdonos számára átadta-e?”

A volt MSZP-s alpolgármester Meixner persze azt is javasolja az önkormányzatnak, hogy „szükségét látjuk a támogatási keretek megemelésének”.

Póré válaszol is, e szerint a veszteséges területeket egyértelműen azonosították és javaslatot tettek az átalakításra, illetve megszüntetésre: az első a városi hetilap példányszámának optimalizálására vonatkozott, mivel a heti megjelenés, illetve a papírárak növekedése azt eredményezte, hogy a tervezett bevételek mellett a termék eredménye veszteséges lett. A költségek növekedését jelezték az önkormányzat felé, a jóváhagyás megtörtént, ám finanszírozás nem érkezett, a példányszám optimalizálásra vonatkozó javaslatukat a tulajdonos elutasította. A Pécs TV-t pedig átalakítanák, azt egyébként információk szerint gyakorlatilag szinte alig nézi valaki.

Póré is egyértelművé teszi a veszteség legfőbb okát: ez nem más, minthogy nem kaptak elég pénzt az önkormányzattól. Úgy számol, hogy nekik idén 144 milliót kellene kapniuk, első félévben tehát 72 millió járt volna nekik, de csak 38,5 milliót jutott – legalábbis a szóban forgó levelezés szerint. A gondolatmenete alapján pedig kiderül, hogyha megkapják a dotációt, akkor nyereségesek lettek volna.

„Ez könnyen belátható” – fogalmaz az ügyvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!