Önkéntesek jelentkezését várják

2022.12.02. 17:21

A körömváltozások és a vitaminhiány közötti összefüggés kutatják a pécsi egyetemen

Innovatív kutatás indul a körömelváltozások és a vitaminhiány közötti összefüggés bizonyítására.

Cz. E.

Fotó: Ladóczki Balázs

A vizsgálat a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika, a Laboratóriumi Medicina Intézet, valamint a magyar tulajdonban lévő Mediner Kft. részvételével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósul meg.  A PTE-en megvalósuló kutatás vezetői feltételezik, hogy a köröm alaki eltérése alapján következtetni lehet az esetlegesen háttérben álló ásványi anyag- és/vagy vitaminhiányra. A napokban ezzel kapcsolatos kutatás veszi kezdetét. 1000 olyan önkéntest vizsgálnak meg, akik körmükön valamilyen esztétikailag zavaró elváltozást észleltek.  

A vizsgálatra 18 és 60 év közöttiek jelentkezését várják, akiknek legalább egy kézkörmükön felfedeztek kozmetikailag zavaró elváltozást. A kutatásban való részvétel első lépései a www.visionail.hu weboldalon történő regisztrálás, egy kérdőív kitöltése, illetve a körömelváltozásokról fényképek feltöltése. A megadott információk alapján a bőrgyógyász fogja eldönteni, hogy a jelentkező bevonható-e a vizsgálatba. Pozitív válasz esetén a jelentkezők egy általuk választott időpontban a PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikáján lehetőséget kapnak a személyes vizsgálatra. A személyes megjelenés során a kézkörmök részletes vizsgálatára és fényképes dokumentálására kerül sor, valamint a szervezet vitamin- és ásványianyag-szintjének meghatározása céljából vérvétel történik. A speciális laboratóriumi vizsgálatokat a PTE KK Laboratóriumi Medicina Intézetében végzik. A kutatásban résztvevő önkéntesek saját vizsgálati eredményeiket megtudhatják, így tudomásuk lesz arról, hogy van-e vitamin- és/vagy ásványianyaghiányuk, és ha van, az milyen. A kutatás keretében végzett valamennyi vizsgálat a résztvevők számára ingyenes. 

Amennyiben a vizsgálati eredmények alapján bizonyítják az összefüggést a körömelváltozások jellege és a szervezet ásványi- és/vagy vitamin állapota között, a jövőben a vitamin és ásványianyag zavarokon alapuló állapotok és betegségek felismerése, diagnosztizálása könnyebbé fog válni.

A távolabbi célok között pedig egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmus kifejlesztése szerepel, melynek segítségével egyszerű, nem invazív módszerrel a körömelváltozás vizsgálata alapján a szervezet ásványianyag- és vitaminhiányára lehetne következtetni. 

A vizsgálattal kapcsolatos további információk megtalálhatóak a www.visionail.hu honlapon, ahol jelentkezni is lehet a vizsgálatra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!