Generációk vallják mesterüknek

2022.12.24. 10:16

Bélyácz Iván MTA Arany Életpálya-díjas

A Magyar Tudományos Akadémia Cursus vitae aureus (Arany Életpálya) díjjal ismerte el a pécsi egyetem Közgazdaságtudományi Karának nyugalmazott oktatóját, Bélyácz Iván professzort.

A jelentős elismerést egy kivételesen termékeny és nemzetközi szinten is jelentős életpályával érdemelte ki a professzor. Bélyácz Iván egész oktatói és tudományos munkássága a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karához kötődik, hiszen 1971 óta dolgozott itt. 1991 óta egyetemi tanár. 1994 óta a Közgazdaságtudományi Karon működő Gazdálkodástani Doktori Iskola vezetője. 1984-1992 között az egyetem rektor-helyettese volt.
Kutatási területe a befektetések tőkefinanszírozási és hatékonysági problémái, az amortizáció elmélete és gyakorlata, valamint a beruházások hatékonysága. A pénzügyi gazdaságtan hazai kutatását nagyban segítették jelentősnek tekintett művei. Tanulmánya jelent meg a vállalati tőkestruktúráról, a külföldi működőtőke és a külső eladósodás kapcsolatáról, valamint a vállalati teljesítmény mérésének etikai aspektusairól. Több mint hetven tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője.  


Bélyácz Iván korábban lapunknak is nyilatkozott: 

– A közgazdászdiplomával betölthető munkakörök változatosak –, ami nem minden szakmáról mondható el. Nem kell tartanunk attól, hogy ezzel a végzettséggel életünk végéig ugyanazt a monoton, lélekölő rutint végezzük, hanem kreatívak lehetünk, és bőven nyújt lehetőséget az önmegvalósításra. Itthon és külföldön egyaránt el tudunk helyezkedni, mivel a közgazdászdiplomát szinte bárhol a világban elfogadják. A képzés szerkezete izgalmasan változatos: a társadalomtudományok elméleti alapjai, a módszertani és az alkalmazott gyakorlatias tantárgyak egyaránt helyet kapnak, és ezek együttesen biztosítják, hogy sokoldalúan képzett, széles látókörű szakemberek kerülnek ki az iskolapadból. Ebben az anyagias világban az sem elhanyagolható szempont, hogy a kereseti viszonyok az átlagosnál magasabbak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!