Kitüntetés és energetikai fejlesztés

2022.12.20. 15:49

Díjazták a háziorvos áldozatkész munkáját - generációk nőttek fel a keze alatt

Nagy lépést tett az energetikai önellátás útján Majs. Az óvoda és a polgármesteri hivatal fejlesztésének köszönhetően idén már napelemek segítségével fűtenek. Az ünnepélyes átadón dr. Őri László „Elnöki Kitüntető Díjban” részesítette a település háziorvosát, dr. Schwalm Máriát.

M. R.

A majsi polgármesteri hivatal és az óvoda épületének fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretén belül európai uniós forrásból, 122 millió forintból valósult meg, idén télen már élvezhetik is a dolgozók és a gyerekek a napelemek nyújtotta fűtést.
– A napelemeket idén márciusban az óvoda, áprilisban a hivatal épületére szereltük fel, így jelenleg már a nyáron megtermelt energiát használjuk – mondta Majs polgármestere, Pólya Krisztina.
 

– December végéig a megtermelt energia harmadát használtuk fel, úgy, hogy huszonkét fok van a termekben. Ezek még csak az első tapasztalatok, de reméljük, ki is tart a szezon végéig ez az energia

 – tette hozzá az energetikai önállósodást illetően a közösségvezető.
A két épületen külső és tetőszigetelést, nyílászárócserét is végeztek, emellett került sor a napelemek elhelyezésére, illetve egy-egy levegő-víz hőszivattyú telepítésére – így tudják biztosítani a fűtést.
Az ünnepélyes átadón dr. Őri László, a Baranya megyei közgyűlés elnöke „Elnöki Kitüntető Díjat” adományozott dr. Schwalm Mária háziorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosnak az egészségügyi alapellátás keretében kimagasló szakmai tudással végzett negyvenöt éves lelkiismeretes munkájáért.
– A mai nap egy ünnepi pillanat, a díjjal a majsiak és környékbeliek nevében is szeretnénk megköszönni a doktornő munkáját, amelyet a közösség érdekében folytat. A háziorvos a mindennapok során viszi előre a helybeliek életét, biztonságot és folyamatos ellátást adva – mondta Őri László.
Schwalm Mária elmondta, nagy elhatározás volt számára 1976-ban, hogy családjával Majsra költözik, de hamar megtalálta helyét a közösségben.
 

– Akkoriban még egyedül dolgoztam a környéken női körzeti orvosként, ez nem volt könnyű. De pár év alatt az emberek szeretete valahogy ide „ragasztott”, s nagyon jól érzem magam a mai napig. A családok befogadtak, már a második generációt gyógyítom, sokan problémáikkal, lelki nehézségeikkel is megkeresnek. Kiváló munkatársaim vannak. Azt tudom mondani a jövő fiatal kollégáinak, hogy az egyik legszebb feladat háziorvosnak lenni, s úgy gondolom, egy faluban lehet talán a legjobban elsajátítani az orvostudományt 

– fogalmazott a díjazott egészségügyi szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!