Vasúti átjárók

2022.12.21. 20:27

Egy másodperc szinte mindent megváltoztat - drámai fordulatot vehet életünk

Drámai emelkedést mutatnak a 2022-es baleseti statisztikák, közölte a Magyar Államvasutak Zrt. a napokban. Baranyában az idei évben két halálos kimenetelű baleset történt, mikor vonat autóval ütközött.

Zs. J.

– Sehova nem éri meg annyira sietni, hogy azzal azt kockáztassuk, odaérünk-e valaha. Idén november végéig 34-en vesztették életüket vasúti átjárós balesetben, kétszer annyian, mint tavaly évben – közölte a Magyar Államvasutak Zrt. a tavasszal elindított „Érj haza biztonságban!” elnevezésű vasútbiztonsági kampányának záró videójában, melyet a hírportálunkon is megnézhetnek az olvasóink.
Sajnos Baranya megyében sem múltak el a hónapok, hogy halálos kimenetelű baleset történt volna vasúti átkelőknél. November 17-én Sásdon, a Temető utcai vasúti átjáróban egy személyautó és egy vonat ütközött. A rendőrség akkor közölte, hogy a baleset során az autót vezető nő, valamint egy gyermek a helyszínen életét vesztette, egy gyermek súlyos sérülésekkel kórházba került. 
Később lapunk beszámolt róla, hogy az autót vezető nő két gyermekét vitte volna haza az óvodából, már csak pár száz méterre voltak a házuktól, mikor a baleset megtörtént. A sásdi állomásra érkező vonat száz métert tolta az autót. A nő és az egyik kislány azonnal meghalt, a másik gyermek kórházba került. Az édesanyát otthon férje és négy gyermeke várta, a legkisebb pár hetes. 
Sásd a tragédiát halva azonnal megmozdult, hogy segítsen a családon. A védőnő, családsegítő, óvoda, bölcsőde szakmai segítséget nyújtott, a Gyerekesély Krízisalap anyagi forrást, a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete adományt adott át a családnak, illetve az önkormányzat gyűjtést indított.
A bankszámlára várták illetve várják a segíteni akarók pénzadományait, és mint a polgármestertől Jusztinger Jánostól megtudtuk sokan adakoztak, és még adakoznak.


A másik halálos kimenetelű baranyai baleset szeptember 18-án történt Vásárosdombón, a József Attila utcai vasúti átjáróban, ahol szintén egy személyautó és egy vonat ütközött. A baleset során az autóban egy férfi és egy nő vesztette életét. 

Körültekintéssel közlekedjünk
A közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Tilos az előzés a vasúti átjáróknál és közvetlenül előttük. Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni: a sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti; a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére.A Magyar Államvasutak Zrt. közlése szerint a baranyai halálos kimenetelű balesetkor működött a fénysorompó a vasúti átjárókon.
A KRESZ előírásait megtanuló járművezetők számára ezek alapvető ismeretek. Ennek ellenére sajnálatos módon ugrásszerűen megnőtt a vasúti átjárós balesetek száma. Az okokat sokan keresik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!