Résen vannak

2022.12.13. 14:03

Hatalmas adatbázis segíti a NAV-ot a szabálytalan vállalkozók kiszűrésében

Elmúltak már azok az idők, amikor az adóellenőrök kizárólag a megérzéseik, a tematikus kiválasztások, vagy az adóhatósághoz érkezett közérdekű bejelentések alapján végezték a helyszíni ellenőrzéseket.

W. K.

Fotó: Deemerwha studio

– Ma már a NAV hatalmas adatbázisa lehetővé teszi azon vállalkozásoknak az előzetes kiszűrését is, amelyek a beérkező adatok alapján nagy valószínűséggel szabálytalanul végzik a tevékenységüket – tájékoztatta lapunkat Barlai Krisztina, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferense. 

Mint mondta, a revizorok észlelik, ha jóval kevesebb alkalmazottja van a vállalkozásnak, mint ahány folyamatosan működő pénztárgépe, vagy ha az online pénztárgépek csak a nap bizonyos szakában, kiváltképpen munkaidőben üzemelnek, annak ellenére, hogy a nyitvatartás ennél jóval hosszabb. Azt is észlelik, ha az üzlet – a 15 napos egyszerűsített foglalkoztatási keret lejártával – bejelentett munkaerő nélkül marad, vagy ha egy vendéglátóhelyen kizárólag 5 százalékos áfakulcsot használnak, mintha italértékesítés sose történne. Ha a pénztárgépen rendre nem rögzítenek nyitó pénzkészletet, ha nem történik meg a pénztárgép éves felülvizsgálata, vagy ha az online pénztárgép szabálytalan működtetésére utaló egyéb körülmény merül fel, szintén érzékeli a hatóság. 

– A célzott kiválasztástól függetlenül – kiváltképpen ünnepi eseményekhez kapcsolódó rendezvényeken – az árusok, vendéglátók bármelyike számíthat ellenőrzésre, így  a hivatal munkatársainak fokozott jelenlétével számolhatnak az adózók a decemberi, téli akciók során is 

- hangsúlyozta a sajtóreferens.

Kiemelve, hogy az ellenőrzések elsődleges a célja a hiányosságok feltárása és azok megszüntetésének elősegítése, ezért célszerű, ha vállalkozók is odafigyelnek a szabályok betartására. Az adózási szabályok szándékos kijátszása esetén viszont a hivatal a rendelkezésére álló eszközökkel kikényszeríti a jogkövető magatartást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!