Idén is angyalokká válhatunk

2022.12.12. 18:30

Valódi segítséget kaphatnak a rászorulók a Szent Egyed közösségtől

Idén is összefogásra hív a Sant’ Egidio (Szent Egyed) közösség pécsi csoportja. A szegényeket, perifériára szorultakat segítő csapat tavaly adventben indította a Szegények Angyalai elnevezésű kezdeményezést, s idén is folytatják.

M. R.

Forrás: Szent Egyed közösség

A Sant’Egidio közösség országos Facebook-oldalán közzétettek egy online kitölthető űrlapot, ahol a baranyaiak is csatlakozhatnak a pécsi és környékbeli szegények megajándékozásához.

A jelentkezőket a közösség tagjai válasz e-mailben tájékoztatják arról, kinek az angyala lesz idén karácsonykor. A megajándékozandó személyről írnak pár mondatot, hogy jobban megismerhessük őket, illetve arról, hogy mire lenne a legnagyobb szüksége, ami segítene jobbá tenni a hétköznapjait. Így a jelentkező „angyalok” személyre szabott csomagot készíthetnek, melyet postán vagy személyesen is átadhatnak a közösség számára.

A közösség tagjai év közben is folyamatosan látogatják a Pécs perifériáján élő, igen nehéz, gyakran embertelen körülmények között élő szegényeket, valamint az idősotthonok lakóit. Így személyre szabottan tudnak tanácsokat adni, mire van az adott személynek szüksége, milyen ajándék lenne a legnagyobb segítség számára.

A közösség, amely Rómában született meg 1968-ban, azóta a világ számos pontjára eljutott, hazánkban is több városban vannak jelen, legnagyobb létszámban Budapesten. Az aktív szolgálat mellett Pécsen is rendszeresen tartanak imádságot, amely a tevékenységük alapját jelenti – gyakoriak a szegényekért, a betegekért, illetve a békéért szervezett alkalmak.

A Szent Egyed munkásságának meghatározó eleme a személyesség. Azt tapasztalják ugyanis a segítők, hogy a szegények, rászorulók számára külön, kiemelt öröm, ha valaki személyesen ismeri őket, beszélget velük, érdeklődik sorsuk felől. Így a közösség által nyújtott támogatás is a baráti hangvétel jegyében történik.

Közösen ünnepelnek

Több évre visszanyúló hagyomány, hogy karácsonykor ünnepi ebéddel várják a közösség tagjai szegény barátaikat, ahol minőségi, több fogásos menüt, süteményeket és a személyes meglepetéseket kapnak a meghívottak, erre a pécsi Nagy Lajos Gimnázium dísztermében szokott sor kerülni. Tavaly, bár a járvány ennek a hagyománynak némileg útját állta, a pécsi Ferences templomban tartottak imádságot és ajándékozást – összesen száz ebédet és ajándékcsomagot adtak át. Idén pedig már újult erővel tartják meg december 25-én a Nagy Lajosban a hagyományos karácsonyi ebédet.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!