Az elhurcolás emléknapja

2023.01.18. 09:56

A németek elűzetéséről emlékezik meg a város

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából jövő szerdán, január 18-án, 15.30-as kezdettel a komlói Templom téren, a Német Klub falán elhelyezett emléktáblánál. 

Wald K.

Képünk illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

A komlói Német Nemzetiségi Önkormányzat által rendezett ünnepségen fellépnek a Nagy László-gimnázium tanítványai, a Liederkranz kórus Pomázi Attila vezetésével. A rendezvény különlegessége, hogy a koszorúzást követően dr. Márkus Beáta történész tart előadást „A magyarországi németek elhurcolása és elűzetése” címmel. 
A megemlékezésen Komló város vezetése, valamint német nemzetiségi intézményei is képviseltetik magukat. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt az eseményre. 

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja 2012 óta – az országgyűlési határozatnak megfelelően – hivatalos magyar állami emléknap, dátuma január 19., utalva arra, hogy 1946-ban ezen a napon kezdődött meg a magyarországi németek szervezett elűzetése, az otthonaikból kényszerrel nyugatra telepítendő első budaörsi lakosokat szállító vonatszerelvény elindításával. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!