Egy újabb álom valósult meg

2023.01.11. 17:46

Egyedülálló kutatási központot létesítettek a Pécsi Tudományegyetemen

Ünnepélyes szalagátvágásra került sor január 11-én a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Az intézmény Preklinikai Kutatási Központját adták át, amelynek a megvalósulása több szempontból is példátlan és hiánypótló az európai térségben. 

Czeczon Enikő

Fotó: Csortos Szabolcs

Az átadón jelen volt a PTE rektora, Miseta Attila professzor, aki elmondta, hogy a központban folyó kutatómunka az élettani, kórélettani jelenségek jobb megértésével közelebb viheti az orvosokat, a kutatókat a betegségek kialakulásának megértéséhez. Mindemellett új terápiás gyógymódok kipróbálására is lehetőséget teremt. Az átadón elmondták, hogy a városban nagy hagyománynak örvendő agykutatás mellett számos egyéb betegségmodell kutatásnak is otthont ad majd az új épület. 

Fotós: Csortos Szabolcs

A projektről a PTE ÁOK dékánja, Nyitrai Miklós professzor is nyilatkozott, aki elmondta, hogy a fejlesztés során négy külön bejáratú, saját légtechnikával ellátott részleget alakítottak ki. Az új központ műtéti épületrészét is fontosnak tartotta kiemelni a dékán, hiszen ez nem csak a diploma utáni orvosképzésekhez elengedhetetlen, korszerű műtőasztalokkal van felszerelve, hanem ez az Európa szerte egyedülálló részleg a műtéti technikák, műtéthez használatos anyagok fejlesztését is lehetővé teszi. A professzor beszámolt arról is, hogy egy további rész adhat helyet a fertőző betegségek kutatásának, amelynek jelentősége igencsak megnövekedett a COVID miatt.

Az egyetem dolgozói reménykednek abban, hogy ez a korszerű kutatási egység hazai és külföldi partnerekkel való együttműködéseket is elő fog mozdítani.

Fotós: Csortos Szabolcs

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!