Ez lenne a gazdaságfejlesztés?

2023.01.10. 07:00

Kevés konkrétum, sok öndicséret

Kevés konkrétum, viszont annál titkosabb, hogy mennyibe is került a pécsieknek az a főosztály, amelyet három éve hoztak létre a pécsi városházán.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

 A 2019-ben megválasztott polgármester kampányában még arról beszélt, hogy "a jelenlegi városvezetés több, nemzetközi vállalat esetében a kormányzati támogatás ellenére sem volt képes eredményt felmutatni e téren" és más városok sokkal jobban teljesítettek, több munkahelyt teremtettek. Mindezt éppen az akkor még csak elképzelés szintjén létező gazdaságfejlesztési főosztály kapcsán fogalmazták meg Péterffy programírói. A főosztályt aztán létre is hozta az MSZP-DK-s támogatottságú polgármester, de működését a nemzeti oldal részéről komoly kritikák érték, hiszen meglehetősen takaréklángon, visszafogottan tevékenykedtek. A városvezetőt nemrég számon is kérték,  hogy milyen konkrét eredményeket ért el eddig, hány fővel dolgozik a főosztály és mekkora havi bérrel, évente mekkora költséggel? 

Milyen konkrét eredményeket ért el a létrehozása óta? 

Milyen számszerűsíthető adatok támasztják alá azt, hogy a létrehozása óta ráfordított valamennyi költség nemcsak, hogy megtérült, hanem jelentős eredményt is hozott Pécsnek? 

100 millióba kerülhetnek 

A városvezető azonban a költségekre, kiadásokra, nem mondott semmilyen választ, holott közpénzekről van szó. Az osztályon dolgozó vezetők, középvezetők fizetései pedig Pécsen is jónak mondhatók. A 15 személyből 14 tanácsos, főtanácsos vagy vezető-főtanácsos beosztású, többségük bruttó félmillió körüli fizetésért tevékenykedik, a vezetők pedig nyilvánvalóan e fölötti összegeket vihetnek haza havonta. A nyilvánosságra került adatok szerint évente csak a bérköltség, a számukra kifizetett pénz 100 millió forint körüli összeget vihet el a város kasszájából. 

Lesajnált másokat

Péterffy Attila mindenesetre igyekezett megvédeni az általa életre hívott csoportot, mondván annak az a feladata, hogy "a korábbi városvezetés tíz éves városvezetői csődje után — Pécset visszategye a hazai és a nemzetközi befektetői térképre" és "az eredményei kimagaslóak,  hosszú-hosszú ideig tudná sorolni azt, hogy melyek azok a sikerek, amiket elértek az elmúlt három évben". Azonban mégsem tette ezt, hanem a "legfontosabbakat" emelte ki, így egy koncepciót és egy stratégiát, amiket pótolni kellett. Majd azt állította, hogy "2021 eleje óta több mint 120 befektetői megkeresés érkezett a főosztályhoz, részben a HIPA közvetítésével, részben a befektetés-ösztönzési munkatársak aktivitásának, illetve a cégek közvetlen megkeresésének köszönhetően". 

A kormány irányította Pécsre

Péterffy pedig fő eredményként a japán Seirent emelte ki, amivel kapcsolatosan viszont tény, hogy annak a kormánynak a támogatása és jelentős, a projektben kulcsfontosságú közreműködése kellett, amelyet a Gyurcsány Ferenc pártjainak támogatottságát élvező polgármester számtalan fórumon, helyen és megszólalásában támadott. 

Saját magukat megdicsérte

Ezt követően még az EY nevű tanácsadó, könyvelőcéget valamint a német RS Factoryt emelte ki, valamint " több kisebb, de jelentős növekedési potenciállal rendelkező IT-cég" megtelepedését, illetve a Matro Kft., vagy a Harman Kft. bővítését említette meg.

Ezt követően pedig a Pécs Nyitva kampányt emelte ki, mint eredményt, ami szerinte hozzájárult a vendégéjszakák számának növekedéséhez. 
–  A főosztály bőven megéri a pénzét, hiszen tevékenységükkel olyan helyi adóbevételeket generálnak, amelyek nagyságrendekkel meghaladják a főosztály költségeit – dicsérte meg saját magát és a főosztályát. 

Ezeket meg elhallgatta

Péterffy válasza kapcsán azonban megjegyzendő, hogy a Matro is már évtizedek óta működik Pécsen, a lekezelt, lenézett korábbi városvezetés, Páva Zsolt polgármestersége alatt érkezett a Harman Kft. a városba, ahogyan a Hanon Systems Hungary Kft. is, a több tízmilliárdos bővítést végrehajtó BAT Pécs Dohánygyár, és a Hauni Kft. Utóbbi szintén hatalmas fejlesztést indított el, informatikai, telekommunikációs szolgáltatóközpontok nyíltak Pécsen (az ITSH, az Aldi) – éppen ezért is indították el az Ifjúsági Ház átalakítását irodává annak idején –, a Magnus Aircraft Kft. repülőgépgyárat épített a fideszes időszakban, a dán székhelyű Foss biotechnológiai cég pécsi leányvállalata, a Soft Flow Hungary Kft. szintén kormányzati támogatással indította el üzemét Pécsen.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!