„Az a pár év elrepült”

2023.01.05. 18:44

Plüss macinak örült a legjobban a százéves ünnepelt, Bittera Mária

„Észre sem vettem, hogy az a pár év így elrepült”, mondta lapunknak Bittera Mária, akit január ötödikén, száz éves születésnapján köszöntötték szerettei, ismerősei a Pécsi Irgalmas Rend kórház dísztermében.

Zsigmond József

Bittera Mária, született Nagy Mária Gabriella, Budapesten látta meg a napvilágot 1923. január ötödikén. Gyermekkorában kezdett el tornászni, tizenévesen együtt tornászott Keleti Ágnessel, a későbbi ötszörös olimpiai bajnok magyar tornásszal. A középiskola elvégzése után az egyetemen matematikát és kémiát tanult. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, néhai Bittera Gyulával, aki a vegyészmérnöki szakra járt. 1944 decemberében a kormány úgy döntött, hogy a vegyészeket, orvostanhallgatókat és gyógyszerészhallgatókat nyugatra menekíti, mert várható volt Budapest ostroma. A kelenföldi pályaudvaron kétezer fiatal várta a vonat indulását, köztük Bittera Gyula is. Máriának szülői engedély kellett a vonatra szálláshoz, amit édesapja feltételhez kötött: csak akkor mehet el Gyulával, ha Németországban összeházasodnak.

Viszontagságos út várt rájuk. Volt, hogy a bombázások miatt a vonatot többször elterelték Bécs, Prága, vissza Bécs majd onnan Drezdába. Ott a városon kívül látták a vonatból a város bombázását. Végül Münchenbe vitték őket, ott házasodtak össze. A fiatal házaspár Németországból Amerikába ment, először egy farmon dolgoztak, majd Bittera Gyulának állást ajánlottak a Fireston gumigyár latexüzemében. Mária irodai munkát végzett a gyárban, ahol a férje vegyészmérnökként dolgozott.

A gyár európai terjeszkedésekor Bittera Gyulát megbízták a normandiai gyár vezetésével 1960-ban. A házaspár Normandiában telepedett le, Le Havre mellett, egy faluban. Bittera Gyula bekapcsolódott a LIONS mozgalomba, neki köszönhetjük a Pécs-Normandia LIONS Club alapító támogatását. Férje halála után, 2015-ben Bittera Mária Pécsre költözött. A Mártírok útján vásárolt egy lakást, amit tavaly a LIONS Clubnak ajándékozott. 

A százéves ünnepségen számos ajándékkal lepték meg Bittera Máriát, aki a legjobban egy plüssmacinak örült.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!