Sosem lesznek már egyedül

2023.01.10. 20:12

Új családokkal bővült a nevelőszülői hálózat a vármegyében

Új nevelőszülőket köszöntött a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. Napjainkban egyre több gyermeket emelnek ki vér szerinti családjából, ezért nagymértékben nő az igény a nevelőszülőkre is.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

A gyermekvédelmi gondoskodásban lévő fiatalok ma már nem nagy létszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek azután, hogy valamiért kiemelik őket vér szerinti családjukból. 
Ahhoz, hogy valaki készen álljon erre a feladatra, komoly felkészülésre van szükség. Ennek érdekében a nevelőszülői munkába csatlakozni vágyók előkészítőn, majd komplex képzésen vesznek részt. 

Egy ilyen képzés záróünnepségére látogattunk el a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató pécsi, Rákóczi úti irodájába, ahol öt baranyai és két tolnai család vehette át tanúsítványát. Ők hamarosan már fogadhatnak vér szerinti családjukból kiemelt gyermekeket. Baranyában így az eddig száztíz fős nevelőszülői hálózat bővült tovább. 

Fotós: Laufer László

Szénássy Ágnes, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató baranyai hálózatának szakmai vezetője arról számolt be, sok és egyre több gyermek vár családra, ezért is van szükség még több nevelőszülőre. 
Az ÁGOTA Alapítvány közreműködésével lezajlott képzés során szakmai ismeretekkel és speciális, a célra kifejlesztett csoportos pedagógiai módszerrel készítették fel a jelentkezőket a hivatásra, amelynek kiemelt célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat segítő, nevelő hozzáállással vezethessék a mindennapok során. 

Az ünnepélyes átadón Szécsényi Sándor, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket. 
 

– Kívánom, hogy az önök előtt álló út a sok befektetett energia mellett még több örömet hozzon. Soha nem lesznek egyedül, ha bármiben segítségre lesz szükségük, ránk számíthatnak 

– hangsúlyozta Szécsényi Sándor. 

A képzést többen házastársukkal együtt végezték el, a jelentkezők között fiatal, kisgyermeket már nevelő családok is akadtak. 
Szénássy Ágnes elárulta, több családdal is találkoztak, akik eleinte egy-két gyermekről való gondoskodást vállalták, majd az idő múltával olyan pozitív tapasztalatokat szereztek, hogy ez a szám végül hét-nyolc csemetére bővült. A nevelőszülőkre tehát egyre nagyobb az igény. A Szent Ágota célja, hogy minden gyermek számára szerető családot biztosíthassanak. A gyermekvédelmi szolgáltató szervezésében a közeljövőben a tervek szerint ismét indul majd megyénkben hasonló képzés e fontos hivatás iránt érdeklődők számára. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!