A hagyományápolás jelenti a legfőbb feladatot

2023.02.25. 19:18

A bányászok, kohászok jelmondata 125 éve ugyanaz: szakmaszeretet, hazaszeretet, barátság

Pár esztendőn belül teljes egészében kiöregszik a bányászat a régió ipari palettájáról. Eltűnnek az ágazattal kapcsolatos cégek és civil szervezetek, s alig akad már aktív szakember, aki bányászati munkával foglalkozik. Azért vannak még hírmondók, nem is akármilyen dicsőséges múlttal. Az Országos Bányászati Kohászati Egyesület Mecseki Helyi Szervezete például idén ünnepli fennállása 125 éves évfordulóját, s történetükről, mai feladataikról a szervezet vezetőjével, Hideg József bányamérnökkel beszélgettünk.

M. B. E.

Fotó: Löffler Péter

Azért a baranyai emberek nem felejtettek még el bennünket, jelzi ezt, hogy idén Tüke Emlékérmet kaptunk. Az indoklás is sokatmondó: a Selmecbányai Akadémia szellemi örökségére épülő hagyományőrző és ápoló, valamint közösségfejlesztő munkánkat ismerték el, mellyel védjük a bányászat érdekeit, fenntartjuk a szakma társadalmi megbecsülését, gondozzuk az ipartörténeti szakmai emlékeket. 

Az OMBKE országos szervezete 1892-ben alakult, a mecseki csoport 1898 szeptember 9-én. A Pécs vidéki osztály 11 fővel indult, majd a II. világháború végéig jellemzően 30–50 főből állt. A csúcsidőszak a nyolcvanas évek, ekkor az országban 9000 tagja volt az OMBKE-nek, a Mecsekben pedig félezer. A kilencvenes évek bányabezárásait követően a taglétszám száz főre csökkent. 

Hideg József 2004 óta alelnöke, majd elnöke a baranyai szervezetnek, s mint kiemelte, most a tagság háromnegyede nyugdíjas. Ma is az a jelmondatuk, hogy „Szakmaszeretet, hazaszeretet, barátság”, de a célok közt a leghangsúlyosabb a hagyományok ápolása. Emellett rendszeresen rendeznek szakmai napokat, valamint szakestélyeket, évenkénti váltásban Komlón és Pécsett. 

A szakmai rendezvényeik sorából kiemelkedik a Pécsett szervezett 2010-es európai bányász-kohász találkozó, melyen közel kétezren vettek részt, valamint két tagjuk, Sallai Árpád és Szirtes Béla a Bányásztörténeti Alapítványon keresztül megjelentetett egy az országban egyedülálló kiadványt Bányász útikalauz címmel, melyben feltüntetik a térség összes bányászati emlékhelyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!