Vidékre viszik a műsort

2023.02.19. 07:00

A legkisebb falvak is hozzáférhetnek a színházi élményhez

Baranyában is egyre több színházi előadás válik elérhetővé a Déryné Program keretein belül. Az országos eredményekről már olvashattak a Bama.hu-n megjelent közleményben is, ezúttal kifejezetten a helyi vonatkozásoknak jártunk utána.

Mohay Réka

Fotó: Juhasz Eva

A Déryné Program – mely idén márciusban lesz hároméves – egyfelől saját társulata, másrészt partnerek előadásainak bevonásával járja az országot, így házhoz viszi a színvonalas színházi programokat. Az elmúlt három év során 66 előadást rendeztek meg 43 településen, 6871 néző részvételével. A vármegyében már 51 befogadóhely, illetve kulturális intézmény regisztrált be, s vesz részt a programban. 

A Déryné Program célja, hogy komplex katalizátorává váljon a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek. Kőszínházak mellett az alkotókat, a befogadó intézményeket és a kultúrafogyasztókat is támogatni kívánják, felpezsdítve a vidéki települések kulturális életét. Színvonalas színházi produkciókat törekszenek eljuttatni az ország minél több településére, a legkisebb falvakat is beleértve. 

Legutóbb Magyaregregyen került sor egy előadásra. Arany János balladáit és költeményeit dolgozta fel a Tetemre hívás című zenés-verses műsor, amelyet február 11-én láthattak az Arnold-házban. Az előadást Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója állított össze, s a látogatás ingyenes volt – országszerte ugyanis ingyen vagy legfeljebb kétszáz forintos jelképes összegért vehetnek részt az érdeklődők a programokon. 

Több helyütt vendégeskedett Petőfi Sándor A helység kalapácsa című hőskölteménye, Besenczi Árpád tolmácsolásában. Nemrég Mozsgón, előtte a pécsi Escargo szobaszínházban és Fekeden is műsorra került. 
Láthattak produkciókat többek között Pécsváradon, Siklóson, Pécselyben, Vokányban, Sásdon, Mecseknádasdon, Drávaszabolcson, Szalatnakon és Mágocson is. 

Nagy sikernek örvendett többek között a november végi sásdi Rejtő Jenő-est, a Szájon lőtt tigris is, Olt Tamás egyszemélyes produkciója. 

– Az előadás felülmúlta a várakozásainkat. Annyira profi és színvonalas volt mind technikailag, mind művészileg. A nézők el voltak bűvölve, lenyűgözte őket a művész játéka, nem gondolták volna, hogy ilyen színvonalú produkciót láthatnak kis városunkban – érkezett a visszajelzés a programról Sásdról. 

Nemrég a Pécsi Nemzeti Színházban is láthatták a vármegye iskolásai a Déryné Társulat Déryné ifjasszony című előadását, ám ezt megelőzően ősszel Pécsváradon is bemutatták ugyanezt. 

– Színvonalas és tartalmas előadás, ugyanakkor szórakoztató rendezői megoldásokkal. A hosszú műsoridő ellenére lekötötte a közönséget. Méltó lezárása volt a 2022-es előadásoknak – szól a pécsváradi üzenet, amelyet az előadásra kaptak a szervezők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!