A tejszínféleségeket vizsgálták a tesztelők

2023.02.18. 15:48

A termékek zsírtartalma alapján rajzolódnak ki a felhasználás során a különbségek

W.K.

A kép illusztráció

Fotó: kungverylucky

A főző- és habtejszínek, illetve ezek helyettesítő termékei kerültek a fókuszba a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta tesztje során. 

A tesztprogram során 2014 novembere és 2022 novembere között 95 termékkör teljes körű vizsgálatát végezték el a szakemberek a feldolgozott élelmiszerektől kezdve az alkoholos italokon, a fűszernövényeken, az állatgyógyászati készítményeken át egészen a fűmagokig. 

A közelmúltban a főző- és habtejszínek, illetve ezek helyettesítő termékeinek vizsgálata zárult le – összesen 114 olyan termék alapvető tulajdonságait hasonlították össze a szakemberek, amelyek felhasználásukat tekintve hasonlóak, összetételükben azonban jelentősen különbözhetnek.

A tesztben olyan termékek szerepeltek, amelyeket a nagy áruházláncok kínálnak tejszínként, illetve növényi helyettesítőként, melyek összetételük és jelölésük szerint 5 csoportba sorolhatók: főzőtejszín, habtejszín, tejszín, főző-és habkészítmény, növényi alternatíva. 

A főzőtejszín főzéshez a legalkalmasabb, ugyanis a 10–22%-os zsírtartalmú tejszín sűríti, krémesebbé teszi az ételeinket. A habtejszín fő összetevője is a tejszín, amelyhez sűrítőanyagként szintén karragént tesznek. A magasabb, 28–35%-os zsírtartalma miatt ezt a típust érdemes választani kemény tejszínhab készítéséhez. – A habtejszín cukrozatlan változata sós ételek készítéséhez is kiválóan alkalmas. Ezt a zsírosabb tejszínfajtát ugyanis a krémlevesek, főzelékek sűrítésére, krémesítésére ugyanúgy használhatjuk, mint a főzőtejszínt – hangsúlyozza a Nébih.

A polcokon akadtak tejszín megnevezésű termékek is, amely kategória zsírtartalma a Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján 18–45% között mozoghat. A felmérésben szereplő termékek mindegyike 30%-os zsírtartalmú volt. Fő alapanyaguk a tejszín, melyhez sűrítőanyagként karragént használnak. E termékek főzéshez és tejszínhab készítésére egyaránt alkalmasak lehetnek. 

A főző- és habkészítmények többek között habalap, főző­krém vagy habkészítmény megnevezésekkel találhatóak a boltok kínálatában. Jellemzően ivóvízalapúak, és állati eredetű összetevőként tejszínt, tejfehérjét, írót és íróport is tartalmazhatnak. Zsírtartalmuk 8 és 34% között mozog. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!