Liturgikus szolgálatra várják a hívő férfiakat

2023.02.11. 16:54

Akolitusképzést indít a Pécsi Egyházmegye, a jelentkezéseket március közepéig fogadják

W.K.

Forrás: PEM

– Nagy szeretettel várja Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke azon férfiak jelentkezését, akik akolitusként szeretnének egyházközségükben aktív közösségi és liturgikus szolgálatot végezni – áll a Pécsi Egyházmegye felhívásában. – Az ingyenes, kétéves képzésre 2023. március 17-ig lehet jelentkezni – közölték. 

Az akolitusok feladatairól a II. vatikáni zsinat rendelkezett. Az akolitus az Eucharistia rendkívüli szolgálói, szükség esetén a szentmiséken való áldoztatást, valamint a szent edények purifikálását – azaz elöblítését, megtörlését – is végzik, emellett a templomon kívüli helyszíneken, kórházakban, idősek otthonában is kiszolgáltathatják az Oltáriszentséget a betegek és az öregek részére. Ezek mellett aktívan közreműködik a közösség­építésben, igeliturgiát vezet és temethet is. Az akolitus a konkrét feladatokat plébánosa útmutatásai alapján végzi.

– A képzés időtartama két év, szombati napokon megtartott alkalmakkal – a Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint. – A kurzus első része hétalkalmas online képzés közösségszervezés tárgyban. A kurzus második része alapképzés biblikum, teológia, szentségtan, illetve liturgika tárgyakban, jelenléti oktatás keretében. A kurzus mindkét részét sikeresen elvégzők számára az első képzési év lektorrá avatással, a második év akolitussá avatással zárul – osztották meg a részleteket a programmal kapcsolatban. 

Kiemelve, hogy az akolitusképzés ingyenes, helyszínét a jelentkezők számának és térbeli eloszlásának függvényében határozza meg a Pécsi Egyházmegye. Igény esetén a jelenléti oktatás alkalmaira utazási költségtérítést biztosítanak.

A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet, valamint a betöltött 30. életév, ezen kívül szükséges még a kitöltött jelentkezési lap, a keresztlevél, és a plébánosi ajánlás. Az iratok becsatolásával lehet postai úton (Egyházmegyei Hivatal, 7621 Pécs, Dóm tér 2.) vagy elektronikusan ([email protected]) is jelentkezni, a beadvány leadási határideje március 17. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!