A kerti kiülő a nyugalom igazi szigete lehet

2023.02.18. 13:14

Ne sajnáljuk kivitelezéskor a pénzt tapasztalt szakemberre, mert ő időtállóbb munkát végez

bama.hu

Fotó: Ozgur Coskun

Egyre divatosabb a kerti filagória, a mutatós pergola, a családi, baráti összejöveteleknek is helyet adó tágas terasz. Ez nem meglepő: vágyunk a stresszes, hajtós hétköznapok után a nyugalomra. Nézzük, milyet válasszunk! 

Otthoni környezetben igazi kincs az ingatlan értékét is növelő, igényes kivitelezésű, többfunkciós kerti kiülő, amely akár több családot is kiszolgál. Főleg a kertes házban élő, kisgyerekes családok részéről nőtt meg rá az igény, hiszen az akár nyári konyhai feladatokhoz is kiváló, fedett kiülők a kerti sütögetéshez, bográcsozáshoz is megfelelnek. Sokan autóbejáróval egybekötött, polikarbonát-tetős, nyitott teraszról álmodnak. 

– Ne sajnáljuk a pénzt tapasztalt szakemberre, mert időtállóbb munkát végez, mint a csináld magad mozgalomban hívő, ügyes kezű ezermesterek. Igaz, többe kerül, de az eredmény is sokkal tartósabb lesz. A megrendelő elsősorban a szakértelmet fizeti meg – tudtuk meg Miklós Lajos ács- és tetőfedő-, bádogosmestertől. 

Nem meglepő, hogy az anyagköltségre általában többet kell szánni, mint a munkadíjra. A faanyag köbméter­ára az elmúlt 2 évben 100 százalékkal drágult. Nem mintha a munkadíj ára a régi lenne: 3 éve 4500–5500 forint négyzetméterárat számoltak, jelenleg minimum 7000–8500 négyzetméteráron dolgozik az ácsszakma. Kerti kiülőkért érdemes ebben az időszakban lecsapni az ácsokra, akik a jó idő beálltával inkább teraszokat, autóbeállókat, no meg persze háztetőket építenek.

Faanyag tekintetében hasznos tudni: a BSH ragasztott anyag a legtartósabb, legmasszívabb. Nem töredezik vagy szálkásodik, nem vetemedik meg és két réteg lazúrkezelés után különösebb védelemre sincs szüksége. 

Szerencsés, ha betonkehelyre épül a fix pontokon rögzített kerti kiülő, amely gyakorlatilag tetővel ellátott oszlopokat jelent. Ez aztán az egyéni igények szerint felöltöztethető rácsozással, kerti kaspókkal, szélfogóval, egyéb díszítésekkel. 

A pergola, filagória téli tárolása attól függ, milyen kezelést kapott a faanyag. A szú és fagy ellen védő lazúr általában ehhez megfelelő alapozónak tekinthető. Az erős napsütéstől a kerti kiülőket ajánlott védeni, ahogy a drasztikus hidegtől, melegtől is. Ez egyszerű beburkolással oldható meg úgy, hogy például a páralecsapódás ellen először egy kifuserált pléddel csavarjuk körbe a kiülőt, és csak utána tesszük rá a mezőgazdasági fóliát. 
Mivel a kerti kiülőknek van teteje, az elázástól felesleges tartani. Egyébként a borovi fenyő jobban tűri az időjárás viszontagságait. A vékony lazúrral kezelt fát szükségtelen visszacsiszolni, a hosszú élettartam miatt legalább 5–7 évente ajánlott, két rétegben történő újrafestéskor.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában