Maradnak a felhők

2023.02.28. 08:29

Névnapok, amelyek megmondják milyen időnk lesz

Lassan itt a március, a koponyeg.hu oldalon megnéztük milyen népi megfigyelések köthetők egyes neves névnapokhoz.

Zs. J.

Fotó: IgorZh

Március 9.: Fanni

Amilyen idő van ezen a napon, olyan lesz az egész március.

Március 10.: Ildikó

Ha ezen a napon fagy, akkor még 40 napig számíthatunk hidegre.

Március 12.:  Gergely

„Gergely megolvasztja Mátyás jegét”, ez tehát összekapcsolódik a február 24-i jóslattal (ha ezen az éjszakán fagy, még negyven napig hideg lesz). Ha viszont Gergely megrázza a szakállát, akkor havazni fog.

Március 18, 19. és 21.:  Sándor, József és Benedek

„Zsákban hozzák a meleget”. Az egyik leghíresebb népi jóslat lényegében arról szól, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget (március 21.) megelőzően gyakran jelentős melegedés történik az időjárásban.

Várható időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Kedd

Erősen felhős időre számíthatunk, de északnyugaton akár hosszabb napos időszakok is lehetnek. Az ország délkeleti felén előfordulhat szitálás, gyenge eső. Reggel -6 és 0, délután +4 és +9 fok között alakul a hőmérséklet. Csak néha élénkül meg az északkeleti szél.

Szerda

Észak, északkelet felől fokozatosan csökken a felhőzet, egyre több napsütés várható. Délnyugaton lehetnek még erősen felhős tájak - itt szitálás a nap első felében kialakulhat. 9-10 fok köré erősödik a nappali felmelegedés. Az északkeleti szél megélénkül.

Csütörtök

Eleinte többórás napsütés ígérkezik, majd dél, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Délnyugaton zápor is lehet. 7-12 fok valószínű. Gyenge lesz a légmozgás.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)
Folytatódik a frontmentes, télies jellegű időjárás. A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. A hajnali fagy, illetve a párás levegő a krónikus ízületi megbetegedésben szenvedők tüneteit erősítheti, a beteg testrész fájdalma fokozódhat, illetve mozgástere beszűkülhet. Az érintett végtagok ébredés utáni alapos átmozgatása sokat javíthat a tüneteken. A párásság a krónikus légúti betegeknek sem kedvez, panaszaik és tüneteik felerősödhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!