Postabontás

2023.02.04. 19:06

Összeomlik a tömegközlekedés? - teszi fel a kérdést olvasónk

Csúcsforgalmi időben szerettem volna eljutni a keleti városrészből a nyugatiba. Az út másfél órán át tartott - olvasható a levélben.

W. K.

Illusztráció

Fotó: Löffler Péter

A Zsolnay úton a buszok araszolva tudtak csak közlekedni. Ugyanez volt a helyzet a Hungária úton is - a sok ott parkoló autó miatt alig lehetett haladni. Nem értem, a város vezetői miért nem foglalkoznak ezzel a problémával akkor, amikor az emberek a drága pénzért megvásárolt autóbuszbérleteik és autóbuszjegyeik mellett kénytelenek a saját autóikat igénybe venni – tovább növelve ezzel a zsúfoltságot –, hogy céljaikat elérjék. Miért nincs a városnak egy olyan embere, akinek az lenne a feladata, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje ezeket a problémákat, és ahol lehet, azonnali intézkedésekkel keresse a megoldást a gondok megszüntetésére? 

Több évtizede volt erre példa, amikor egy budapesti, erre szakosodott céget bíztak meg a város tömegközlekedésének felülvizsgálatával - ennek eredményeit még ma is élvezzük. Ezen kívül a legsürgősebben kezdeményezni kellene minden nagyvárosnak a helyi tömegközlekedés betagozódását az összevont, állami kézben lévő MÁV-Volán konzorciumba. Ezzel megszűnne a bérfeszültség is a különböző cégek gépkocsivezetői közt. Tipizálás következtében megszűnne a különböző, külföldi cégektől megvásárolt autóbuszok karbantartásánál jelentkező alkatrészhiány is. Megvalósulhatna a fokozatos áttérés az elektromos meghajtású – lehetőleg a magyar gyártmányú – csuklósbuszokra. Esetleg az Angliában jól bevált, kis helyigényű, a kanyarokban könnyen mozgó, nagy befogadóképességű autóbuszokhoz hasonlókat lehetne gyártani, a helyi, városi közlekedés javítására. A téma nem tűr halasztást. Mielőbb lépni kellene, mielőtt a tömegközlekedés végleg összeomlik. T. F.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!