Az új poszt rövid távú politikai célokat szolgál

2023.02.10. 10:40

Péterffy Attiláék a jövő évi választáson ismét az álcivil szervezetek mögé bújhatnak

Az MSZP–DK-s támogatással megválasztott polgármester, Péterffy Attila és politikustársai a 2024-es tavaszi önkormányzati választáson is megismételhetik azt a fogást, hogy különböző pártok politikusaiként bebújnak egy álcivil szervezet mögé.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Mint ismert, 2019-ben is ugyanezt a módszert alkalmazták, csak akkor a Mindenki Pécsért Egyesületet használták erre a célra. A jelenleg szocialista–DK-s város­irányítók névadóját, a Pécs Jövője Egyesületet pedig az az MSZP-s képviselő-jelöltséggel is próbálkozó Bodnár Imre ügyvéd vezeti, aki rengeteg pénzt kap, kapott Péterffytől különböző megbízásokon keresztül.

De nem csak ez a szál mutat abba az irányba, hogy a civilséget használva akarják újra megszerezni a hatalmat a baloldali pénzügyi és politikai körök. A városvezetés ugyanis annak ellenére akar létrehozni egy civil koordinátort, hogy elvileg a területnek külön alpolgármestere van a városházán, de civil tanácsnokot is kineveztek már évekkel ezelőtt.

A civil tanácsnok, Kunszt Márta (DK) még úgy érvelt, hogy a civilek részéről merült fel ennek a koordinátornak az igénye, szerepe, ez nem az önkormányzat részéről fogalmazódott meg, és velük együtt szeretnék Pécs civil életét koordinálni, működtetni, és a koordinátorok kiteljesítik a civil életet.

A civil koordinátori állást ráadásul éppen a választás előtti időszakban hozzák létre, és bár pályázni lehet rá, a felhívás online megjelenésétől számított két héten belül már várják is pályázatokat, vagyis alig néhány napjuk van arra a valódi civileknek, hogy jelentkezzenek.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint, ha létrehoznak egy koordinátori posztot, akkor a tanácsnoki posztot meg lehetne szüntetni. Kővári János (ÖPE–KNDP) szerint örvendetes, hogy egy civil szervezet ilyen feladatokat vállal, de szerinte nem lesz elég egy szervezet erre, mert Pécsen közel kétezer civil szerveződés van. Arra is felhívta a figyelmet, hogy már három évvel ezelőtt is létrehozhatták volna ezt a szerepkört, és ha valóban fontosnak tartanák a civileket, akkor nem csökkentették volna radikálisan azoknak a támogatását, akik közfeladatot látnak el.

Egy másik, a civil szektorban vezetői posztot betöltő szereplő sokkal szigorúbban vélekedett az elképzelésről, szerinte ismét a civilséget mint fogalmat akarják kihasználni, ahogy tették ezt 2019-ben is, a mostani koordinátori szerepkör pedig csupán rövid távú politikai célokat szolgál. Ezzel együtt viszont már világosan látszik, hogy Péterffy Attila a szocialista párt elkötelezett embere, miután néhány napja az MSZP már bejelentette, hogy 2024-ben is őt indítja a polgármesteri posztért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!