Csatornahálózatot építenek a falvakban

2023.02.19. 10:40

Viszlát, szippantós kocsi! Indul a beruházás

Évek óta okozott problémákat a szennyvíz kezelése a baranyai kistelepüléseken. A régóta várt fejlesztés most végre elkezdődött, nagy összegű uniós finanszírozású programban csatornahálózatot építenek Kökényben, Szalántán, Bicsérden, Zókon és Aranyosgadányban.

Mohay Réka

Fotó: AS

A kistelepüléseken az elmúlt hetekben előzetes lakossági tájékoztatókat tartottak, melyen a kivitelezést végző vállalkozók és a helyi polgármesterek mellett a jövőbeni üzemeltetést végző Tettye Forrásház Zrt. és a pályázatot gesztorként összefogó pécsi önkormányzat képviselői is megjelentek, s válaszokat adtak a lakosság kérdéseire a projektet illetően. 

– Nagy számban jöttek el a lakók, teljesen megtelt a kultúrház a fórumra érkezőkkel – mondta lapunknak Aranyosgadány polgármestere, Csurgyókné Praks Anita. A kiemelt lakossági érdeklődést megerősítette többek között Bicsérd község vezetője, Vér József is. 

A falvakban az eddigi szenny­vízkezelés gödrök és szippantós kocsi segítségével működött, ami már sok nehézséget okozott a térségben élőknek, így nagy várakozás előzte meg a beruházás elindulását. 

Természetesen jelenleg épp, hogy elindult a fővezeték kiépítése, amelyből minden telekre egy egyméteres leágazás is épül, a lakóknak ez nem jelent költséget. Előzetes várakozások alapján ez is másfél-két évig fog tartani, majd ezt követően a saját házak bekötésére egy évük lesz a helyieknek, ezt már saját maguknak kell finanszírozni. 

A szennyvízelvezetés a korábbi nem zárt rendszer helyett így higiénikusabb és biztonságosabb lesz. A Szalántán és Kökényben épülő hálózat a pécsi meglévő és fejlesztés alatt álló csatornaműre csatlakozik, s a városi hálózat segítségével jut el a pécsi szenny­víztisztító telepre. A Bicsérden, Zókon és Aranyosgadányban épülő csatornarendszer a Pellérden már meglévő csatornaműre, illetve Pellérd központi átemelő telepére fog csatlakozni. A Pellérden lévő átemelőből a szennyvizek már meglévő nyomóvezetéken jutnak el szintén a pécsi telepre. 

Több helyen is zajlik fejlesztés

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósuló, megközelítőleg bruttó kilencmilliárdos beruházásnak köszönhetően a már részben csatornázott Kozármisleny­ben új területet, a csikósvölgyi településrészt kötik a hálózatra a beruházás keretén belül, így 60-63 további ingatlan tud csatlakozni, illetve Pécs több utcájában is fejlesztés indul. 

Vajszló, Csányoszró és Nagycsány településeket érintve egy másik projekt keretén belül jelenleg is zajlik a szennyvíztisztító telep és vezetékrendszer kiépítése. Ennek munkálatai már a próbaüzemhez közelednek, amelynek indulására várhatóan márciusban kerülhet sor – e térségben hasonlóan sok­éves szennyvízkezelési nehézségeket kívánnak megoldani a beruházással. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!