A kormány elé kerül az előterjesztés

2023.03.31. 15:04

A Gazdasági Kabinet támogatta a Mohács 500 programot

A Gazdasági Kabinet megtárgyalta és elfogadta a Mohács 500 programot, tájékoztatta portálunkat Hargitai János országgyűlési képviselő, a megvalósításért felelős miniszteri biztos.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: AS

Két esztendeje, Orbán Viktor támogatásával kezdődött meg a Mohács 500 program kidolgozása, amely most már a célegyenesben jár. 

Amint arról Hargitai János értesítette lapunkat, csütörtökön a program előterjesztőként vett részt a Varga Mihály pénzügyminiszter vezette Gazdasági Kabinet ülésén, amelyet követően kedvező döntés született, a testület támogatta a terveket.

Hargitai János kifejtette, mindez a kormánydöntés előszobája, azaz nagyon jó esély kínálkozik arra, hogy a programot a kormány is elfogadja már a közeli jövőben. 

A nemzeti oldal politikusa korábban úgy fogalmazott, szeretnék, hogy a nemzeti emlékezetpolitika kiemelt esemény legyen a csata ötszázadik évfordulója, 2026-ban. Ahogy a csata, annak következményei egész Közép-Európát érintették, ezért bíznak benne, hogy a kerek évforduló is európai figyelmet kap.

- Az meg egyenesen természetes, hogy Mohács, s vele Kelet-Baranya falvai középpontba kerülnek majd, többek között szintén új emlékhelyek, helytörténeti gyűjteményt bemutató kiállítóhelyek létesülhetnek - szögezte le Hargitai János.

Az országgyűlési képviselő korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy össze kell fogni és segíteni a csatához kapcsolódó, a Magyar Tudományos Akadémia részéről Fodor Pál, a PTE részéről Papp Norbert irányításával zajló kutatásokat, valamint a megyei múzeum munkáját. Az emlékévre készülve a nemzeti emlékhelyet kezelő Duna-Dráva Nemzeti Park, a Pécsi Egyházmegye, az érintett önkormányzatok és a civil szervezetek közös gondolkodására is szükség van - ennek a munkának az eredménye a Mohács 500 program.

Ennek részeként új filmek, tudományos publikációk, könyvek születhetnek, de arra is szükség van, hogy új turisztikai attrakciók is készüljenek. Utóbbiak között lapunk információi szerint elképzelhető, hogy 2026-ig befejezzenek egy majd' száz esztendeje félbehagyott építkezést. Akkor tették le ugyanis a Fogadalmi Emléktemplom alapkövét, az épületet azonban máig nem fejezték be, hiányzik ugyanis a tornya.

A templom befejezése mellett a Mohácsi Nemzeti Emlékhely újabb rekonstrukciója is szerepel a tervek között, valamint egy új múzeum megnyitása is, ahol a csatához kötődő tárgyi emlékeket mutatnák be egy helyen, a kor követelményeinek mindenben megfelelő formában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!