Utcán vesztették életüket

2023.03.23. 07:00

A hétvégén misét tartottak az elhunyt hajléktalanokért

A Miklós-mise keretében emlékeztek meg a hétvégén azokról a hajléktalanokról, akik az utcán vagy az utcai élet következtében vesztették életüket. A pécsi San’t Egidio közösség által szervezett szentmisét követően szeretetvendégséget tartottak.

W.K.

A pécsi San’t Egidio közösség első alkalommal látta vendégül rászoruló barátait saját otthonában, a Zichy Gyula Alapítvány által fenntartott szociális központban, a Felsőmalom utcában. A közösség évről évre megemlékezik azokról a hajléktalanokról, akik az utcán vagy az utcai élet következtében veszítik életüket. 

Idén Miklós miséjét, amely a pécsi közösség első hajléktalan barátjáról kapta nevét, március 18-án a Lyceum templomban, Berecz Tibor székesegyházi káplán vezetésével mutatták be. A szertartáson a közösség tagjain és segítőin kívül részt vettek sokan azon rászorulók közül, akikkel a közösség szolgálatot végző tagjai heti rendszerességgel találkoznak. A szentmisén felolvasták annak a több mint hatvan embernek a nevét, akik az elmúlt évben hunytak el az utcai élet következtében. A résztvevők gyertyát gyújtottak a nevek felolvasását követően, majd mindenki kapott egy-egy szál virágot és egy-egy szentképet, amely a szervezők szándéka szerint a közösség barátságra és Isten szeretetére hivatott emlékeztetni. 

A Sant’ Egidio közösség 2010 óta szervezi meg az elhunyt hajléktalanokért mondott szentmisét Pécsett. Az elsőt 1983-ban, negyven évvel ezelőtt a római San’t Egidio kezdeményezte, mert a hajléktalanok életét nagyon sok közöny és ridegség vette körül. Modesta Valenti hajléktalan asszonyt a Trastevere pályaudvaron nem akarta elvinni a mentő, mert tetves volt; az asszony néhány órával később belehalt betegségébe. A közösség fenntartja emlékét, és mindenütt a világon, ahol San’t Egidio közösségek vannak, szintén így tesznek. Figyelmeztetnek a hajléktalan emberek életének nehézségeire, elhagyatottságukra, és felhívják a társadalom figyelmét arra, hogy a nyomorban élő emberek is emberek, szükségük van irgalomra, együttérzésre, és segítő kézre. 

Szeretetvendégség követte a szombati megemlékezést

A szombati szentmisét követő szeretetvendégségnek az adta a különlegességét, hogy első alkalommal rendezték meg a közösség központjában, a Felsőmalom utcában, ahol 50 ember fért el egy terítésre és mintegy 80-an laktak jól a közösség egy szakács barátja által készített gulyással, valamint az azt követő második fogással, ízes és túrós buktával. 

A szentmisén és a szeretetvendégségen a közösség fiatal magyar és ukrán tagjai működtek közre, segédkeztek a szertartásban, az előkészítésben, és a felszolgálásban. Az eddigi ünnepségeket a Pécsi Egyházmegyei Karitász dísztermében tartották, amely szervezettel a San’t Egidio szorosan együttműködik, és a mostani ünnep sikerességéhez is hozzájárultak. 

Nagy János, a pécsi San’t Egidio felelőse elmondta, hogy sűrűbben szeretnének hasonló szeretetvendégséget tartani, de ez anyagi lehetőségeiktől függ. Szolgálatukat adományokból tartják fenn, amiért a közösség nagyon hálás az adakozóknak. Kérik, hogy akik tevékenységüket akár munkájukkal, akár természetben támogatni szeretnék, írjanak a sant­[email protected] címre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában