Március 15-ére készülnek

2023.03.12. 10:18

Kossuth kifli sütésére invitálnak a nemzeti ünnepen a Pécsbányatelepi Közösségi Házba

Sütő-főző Klub-ot indítottak a Pécsbányatelepi Közösségi Házban. Első eseményükre március 14-én kerül délután 5 és este 8 óra között.

Cz. E.

A kép illusztráció

Fotó: Huszár Márk

Egy ilyen klub életre hívása nem újkeletű ötlet, de most ahogy eseményükben is írják, végre a cselekvés mezejére léptek. A nyitó alkalmon Kossuth kiflit fognak készíteni a résztvevők, ami gyakorlatilag egy félhold alakú citromos piskóta, amelynek tetejét dióval, mandulával, alkalmanként egy kis mákkal hintenek meg. 

Eme híres kifli története a reformkori pozsonyi országgyűlések időszakába nyúlik vissza. Ezeken az üléseken Kossuth Lajos két főrendű özvegy kíséretében vett részt, és az ifjú ügyvéd rendszerint a városban mindig a Vasforrás vendéglőben, az országgyűlési képviselők kedvenc helyén étkezett. Az étlapon mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós és mákos pozsonyi kifli is. A fáma szerint ennek a mandulás változatát szerette legjobban Kossuth, ezért viseli nevét a Palugyay által kitalált kifli formájú mandulás sütemény.  

A Pécsbányatelepi Közösségi Ház szervezésében megvalósuló eseményen a sütéshez az alapanyagokat ők állják. A kész süteményekből pedig mindenki vihet haza kis kóstolót is, de valójában a március 15-ei látogatókat szeretné meglepni a Ház a finomságokkal, miközben a gyerekek a János vitéz rajzfilmet nézik.  

A Ház konyhájának befogadó képessége véges, ezért , aki szeretne menni, annak le kell adnia jelentkezését a [email protected] e-mailcímen vagy sms-ben a +36 30 317 7443 telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!