Mi történt a mohácsi vész során?

2023.03.15. 21:40

Törököket fókuszba helyező előadásokat hallhatunk a Művészetek és Irodalom Házában

Mit köszönhetünk a törököknek? címen két előadást is élvezhet a pécsi közönség március 16-án a Művészetek és Irodalom Házában délután fél 6-os kezdéssel.

Cz. E.

Fotó: Imre György

Mohács egy fontos viszonyítási pont a magyar történelemben. A törökök egykor ellenségeink voltak, hiszen a magyar-török háborúk háromszáz évig tartottak, de az elmúlt háromszáz éveben pedig egyre jobb kapcsolat alakult ki a magyar és a török nemzet között. Mára már egy baráti kapcsolat szövődött a két ország között és a kulturális csere több lenyomatát is érzékelhetjük mindkét államba. A kapcsolatnak köszönhetően a magyar kultúra gazdagodott. Azok, akik eljönnek a március 16-ai rendezvényre, megismerkedhetnek azokkal a gondolatokkal és új kutatási eredményekkel, amelyekkel az elmúlt években Fodor Pál és Pap Norbert vezetett kutatócsoport feltárt.  

Az előbbi Széchenyi-díjas turkológus által a magyar történelem török hagyatékába nyerhetnek betekintést. Míg utóbbi a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont kutatóprofesszora egy nap krónikájába kalauzol minket. Megtudhatja a hallgatóság, hogy mi történt augusztus 29-én. Előadása során a mohácsi csatának egy újabb, a helyszínekre és az időpontokra koncentráló rekonstrukciója kerül bemutatásra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!