Útmutatást is adott

2023.04.06. 20:39

A Wojtyla népkonyháján járt a pécsi püspök

Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke a napokban papi áldásban részesítette a kecskeméti Wojtyla népkonyha udvari kertjében újonnan felállított szakrális acélszobrokat.

bama.hu

A baon.hu beszámolója szerint Wojtyla Barátság Központba viszontlátogatásra érkezett Felföldi László püspök, akit Farkas P. József alapító-igazgató és felesége, Pásztor Jolán fogadott. A karitatív munkát végző civil intézmény delegációja tavaly tett látogatást a Pécsi Egyházmegye püspökénél.

A látogatás első részében Felföldi László megtekintette azt az öt szobrot, mely a Wojtyla ház előtti kertben láthatók: a II. János Pál pápa mellszobrát, melyet meg is koszorúzott, valamint Fazekas József kecskeméti piarista tanár, botanikus emlékoszlopát, a „Szegények kenyere” Krisztus-keresztet, a napokban elkészült „Hit és barátság” – magyar-lengyel barátság – emlékművét, valamint a Wojtyla-napórát.

Ezt követően a rendezvény az épületen belül folytatódott. Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte a vendégeket, majd a jelenlévő alkotóművészeknek adta át a szót. Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész mesélt legújabb szoborkompozíciójáról, melyet hamarosan a Wojtyla Ház Reménység kertjében állítanak fel. Őt követte Dénus Kiss Jenő festőművész, akinek szakrális témájú festményei jelenleg ékesítik az épület dísztermének falait.

Az esemény további részében kötetlen beszélgetés folyt. Felföldi László az egyház és a minden eddiginél rohamosabb ütemben változó társadalom viszonyáról nyújtott átfogó körképet. Elmondta: az elmúlt harminc esztendőben jelentősebb társadalmi változások következtek be, mint korábban ezer esztendő alatt. A modern kommunikációs eszközök – mindenekelőtt az okostelefon – aránytalanul nagymértékű használata teljesen megváltoztatta az emberi civilizáció gondolkodását.

A mai kor szülötte eltérő módon – befelé fordulva – viszonyul embertársaihoz, valamint javarészt figyelmen kívül hagyja a teremtett világ mindennapi apró csodáit, melyek normál esetben boldogságunk alapkövei lehetnének.

Ilyen körülmények között kell a 21. század egyházának, egyben Krisztus evangéliumának utat találnia az emberekhez. A feladat óriási kihívás, amitől azonban nem szabad megijedni, inkább a megoldáson kell gondolkodni. Az elfojtott igény a szakralitás iránt ugyanis létező valóság. Ha keressük a megfelelő utat, Isten is mellénk áll és Szentlelke által megmutatja, hogyan juttassuk el embertársainkhoz Krisztus evangéliumát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!