Új útvonalon a szezonnyitó gurulás

2023.04.20. 16:49

Beköszöntött az igazi tavasz, egyre több a motoros az utakon

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A jó időnek köszönhetően egyre többen ülnek fel a motorjaikra, így tanácsokat kértünk a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától, hogy mire kell odafigyelniük a motorosoknak.

– A motorkerékpárral közlekedők esetében kiemelten fontos, hogy a több hónapos kihagyást követően járműveiket készítsék fel az újbóli közlekedésre. Ellenőrizzék a motorkerékpárok műszaki állapotát, az akkumulátor, a világító és fényjelző eszközök, a gumiabroncsok, a fékbetétek, a fékfolyadék, valamint a gyújtógyertya állapotát és működését. Emellett az is fontos, hogy a jármű vezetője is felkészüljön a motoros szezonra. Javasoljuk, hogy gyakorolják a gyorsítást, lassítást, fékezést és irányváltoztatást 

– említette meg a rendőrség sajtóosztálya, akik hozzátették, hogy a rendőrség és a polgárőrség által szervezett motoros tréningekkel kapcsolatban érdemes rendszeresen figyelni az internetes oldalakat. A közelmúltban a Hunda Zrt. tartott vezetéstechnikai képzést a pogányi repülőtéren.

A rendőrök felhívták a motorosok figyelmét, hogy a becsatolt bukósisak használata kötelező, azonban javasolt protektorokkal ellátott motoros védőruházat használata is, valamint motoros csizma és kesztyű viselése. A gumiabroncsokat is érdemes ellenőrizni, ugyanis az idő múlásával romlik a gumiabroncs minősége, öt év után elöregszik az anyaga.

Az elmúlt évben huszonöt motorkerékpáros okozott személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetet, közel fele ennyi esetben pedig vétlen elszenvedői voltak a balesetnek. A legsúlyosabb baleset tavaly augusztus végén történt az M60-as autópálya bólyi felhajtónál. A baleset során a motorkerékpár vezetője, egy 38 éves bólyi férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. 

Új útvonalon vonulnak

Idén kicsit más lesz a Szezonnyitó Motoros Gurulás és Családi nap mint a korábbi években. A hagyományos motorosgurulást a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület szervezi, akik közölték, hogy a sok pécsi útlezárás, útjavítás miatt rendőrséggel egyeztetve új útvonalat találtak ki. A motorosok a Széchenyi téren találkoznak 10 órakor, ahol számos program várja őket. 

A főattrakció, a felvonulás délután két órakor kezdődik. Az útvonal: a motorosok a Széchenyi térről az alagút érintésével az Ágoston térig haladnak, onnan a Felsővámház utcán érkeznek meg a Zsolnay Negyedhez, majd a Zsolnay Vilmos utcára kanyarodnak és az Árkádnál a Nagy Lajos király úton folytatják gurulásukat a Mecsek Áruházig. Innen a Mártírok útján haladva, az új pécsi vásárcsarnok érintésével térnek vissza a Széchenyi térre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!