Bama.hu podcast

2023.04.28. 19:16

Rovarhotelt építettek a kémesi óvodások Szaporcán

A kémesi óvodások a Szaporcai Cifraházban töltötték a délelőttöt szerdán, ahol többek között külföldi cserediákok segítségével rovarhotelt építettek.

Zs. K.

Május 3-ig öt ország fiataljai vendégeskednek a Vidéken jó Alapítvány Erasmus+ program támogatásával megvalósuló projektje keretében a Szaporcai Cifraházban. A Forest Gardening elnevezésű nemzetközi ifjúsági csereprogram témája az erdőkert és annak fontossága.

– Bulgáriából, Csehországból, Görögországból, Romániából és Magyarországról érkeztek a vendégek, és ez alkalommal megismertetjük őket az erdőkert fogalmával 

– mondta Bozsits József, az alapítvány elnöke. – Ez egy aktuális téma, hiszen a klímaváltozás miatt az eddig megszokott háztáji kertek jellege meg kell, hogy változzon, mert olyan napsütések vannak, olyan hektikus az időjárás, hogy muszáj védett helyre ültetni a növényeket – tette hozzá.

Ezt erdős részek, kisebb fák, gyümölcsfák, bokrok, cserjék ültetésével érik el, melyben van egy fokozatosság, és így a háztáji kertekben, zöldséges kertekben kialakul egy hűvösebb, árnyékosabb mikroklíma. A fiatalok az egymással, illetve az országok különböző kultúrájával való ismerkedés mellett a program keretében lemodellezik az erdőkert helyes kialakítását, de például egy esővízgyűjtő kerti tó kialakítását is elkezdik. Emellett szerdán a kémesi óvodásokkal együtt készítettek rovarhotelt. A gyerekek nagyon lelkesen segítettek a kis faágak válogatásában, elhelyezésében, miközben megtudták, hogy mire is jó ez, miért érdemes ilyen „bogárszállót” kialakítani a kertben.

 

Az erdőkert projekt keretében a Green Dependent Egyesület TreeDependent programjának részeként a Vidéken jó Alapítvány őshonos gyümölcsfákat is kapott a pórszombati Kovács Gyula Tündérkertjéből. Ezeket is elültetik majd a közeljövőben. 

Hétfőn nyílt napot tartanak
A Szaporcai Cifraházban egy őszig tartó kulturális programsorozat kezdődött, melyre az alapítvány a Nemzeti Kulturális Alapnál és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében nyert támogatást. Ennek részeként május 13-án Bozsits József smink nélküli női protréfotóiból nyílik kiállítás 17 órakor, majd 18 órától a Karosi Júlia Quartet zenéjét élvezheti a közönség. Május elsején egy nyílt napra, piknikre is invitálják az érdeklődőket, akik megtekinthetik a már eddig megnyílt kiállításokat, a Cifraházat, és az alakuló erdőkertet is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!