Gyűjtik az adatokat

2023.04.09. 15:45

Segítséget kérnek a HódTérkép aktualizálásához

Zs. K.

Fotó: WildMedia

Április 7. a hódok világnapja volt, és most még inkább felfigyelhetünk a hazai állomány nagyságára. Az eurázsiai hód egy ökoszisztémamérnök-faj, amely tevékenységével nagymértékben képes átalakítani saját élőhelyét, miközben hatással van a természetre, más állat- és növényfajokra, továbbá a helyi emberek életére. 

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja egy, az egész országra kiterjedő adatgyűjtést folytat az eurázsiai hód magyarországi előfordulásával kapcsolatban. Arra kérik a természetvédőket, hogy ha hódok jelenlétét tapasztalják bárhol a térségükben, abban az esetben jelezzék azt a HódTérkép nevű közösségi adatgyűjtő felületen. A hódmegfigyelések bemutatásához a feltöltő felületen regisztrációra, helyjelző megadására, képfeltöltésre, rövid kérdéssor megválaszolására lesz szükség. (további részletek a honlapon: www.hodterkep.hu). A vízpartot járó kirándulók, helyi lakosok, terepen dolgozó szakemberek, valamint a konfliktushelyzetek érintettjei eddig több mint kétszáz észlelés adatait töltötték fel a HódTérképre. 

A feltérképezés során a kutatók nem csak az előfordulási helyekre kíváncsiak, hanem a konfliktusos tényezőkre, illetve a faj hatásaival kapcsolatos véleményekre is. Régebbi észleléseket is lehet rögzíteni. Megfigyeléseikkel az adatrögzítők sokat segíthetnek a hód hazai állományának felmérésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!