Roadshow

2023.05.30. 14:30

A biztonságos közlekedésre nevelés az óvodában indul (galéria)

Nagycsoportos óvodások számára szervezett a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet közlekedésbiztonsági programot az ország több városában is, köztük Pécsen is a Református Kollégium és Gimnáziumban május 30-án.

cz. e.

Fotó: Laufer László

Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával megvalósuló Biztonságosan az Iskolába rendezvény keretében a nagycsoportos ballagó gyermekek számára szervez a KTI május 16. és június 15. között közlekedésbiztonsági programot. A rendezvényen a kisgyermekek felfrissítik ismeretüket a témában egy KRESZ-pályán, ami lámpákkal, valamint táblákkal is fel van szerelve. A gyerekek a nekik tartott rövid tájékoztató után rollerre és futóbiciklire pattanhatnak, hogy gyakorlatban is megmutassák tudásukat.

A roadshow keretében minden helyszínen, összesen tíz városban – Budapest XII. kerület, Sárvár, Debrecen, Békéscsaba, Pécs, Szolnok, Makó, Kaposvár, Kecskemét, Szekszárd – közlekedésbiztonsági csomagot is kiosztottak és osztanak ki a gyermekeknek, ami nemcsak a biztonságos iskolába jutásban segíti őket, hanem a tanévkezdéshez szükséges eszközök egy részét is tartalmazza.

A Pécsi Református Kollégium és Gimnáziumban nem egy gyermek szájából elhangzott az a mondat, hogy „Én ismerem a lámpákat!”, amelyet követett egy „Én a táblákat is tudom.”. És a legtöbbjük tényleg jártas már a közlekedés ezen részeiben.

A kezdeményezés ötödik helyszíne Pécs volt, amelyen jelen volt Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kiemelt kulturális ügyekért felelős miniszteri biztosa, valamint Berta Tamás, a KTI közlekedésbiztonsági igazgatóhelyettese.

Hoppál Péter beszédében köszönetet mondott a KTI-nek, akik a Baranyai vármegyeszékhelyt is beválasztották a tíz helyszínbe, és eljöttek, hogy az óvodások, iskolába készülődő gyerekek számára népszerűsítsék a közlekedésbiztonság fontos kérdését. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy országos átlagban, évente mintegy 600, hét év alatti gyermeket ér valamilyen közlekedési baleset, ezért a biztonságos közlekedésre nevelést már az óvodában el kell kezdeni. Ez a téma a mindennapjaink része, nem tolhatjuk egy magunktól, mert ez a mi ügyünk és minden nap fontos lenne, hogy foglalkozzunk vele. Az országgyűlési képviselő azt üzeni és kéri, hogy a szülők, a pécsiek a gyermekek biztonságára mindenekfelett és mindenekelőtt figyeljenek.

A KTI közlekedésbiztonsági igazgatóhelyettese, Berta Tamás beszédében elmondta, hogy a KTI egy érdekes szerepkörben van, mert kutatóintézet alapvetően, és a közlekedés minden részével foglalkozik. Szeretnék, hogy az intézet tudása hasznosuljon, gyakorlatias legyen és akár már a kisgyermekek esetében elkezdődhessen az edukáció, mert a közlekedésbiztonság náluk kezdődik és belőlük lesznek azok a közlekedők, akiket elképzelünk a jó közlekedés útjain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!