Beszámoló

2023.05.11. 10:30

A pápalátogatás alatt is ott segítettek, ahol tudtak a cserkészek

„A cserkész, ahol tud, segít!” – szól a cserkésztörvény harmadik pontja, amelynek Ferenc pápa magyarországi látogatásakor is eleget tettek. Több százan segítették az ünnepi szentmise lebonyolítását, közülük több baranyai cserkésszel.

Mohay Réka

Forrás: Magyar Cserkészszövetség

Százával születtek a beszámolók Ferenc pápa látogatása óta, de a baranyai cserkészek élményeiről eddig még nem ejtettünk szót. Már a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson is hasonlóképp segítették gördülékenyebbé tenni az eseményeket, így sokuk már „ismerősként” érkezett a pápa tiszteletére. 

– Több mint egy tucat olyan cserkészünk volt ott, akik a teljes hétvége alatt állandó segítséget nyújtottak, ez fizikailag sem könnyű feladat. Mások csak rövidebb időre utaztak fel, vagy csak az ifjúsági misére kapcsolódtak be

 – számolt be Várdai Levente, a VI. Cserkészkerület elnöke. 

Szabó Dániel a 47. (P.C.F.) Szent László király cserkészcsapat tagjaként vett részt a pápai szentmise előkészületeiben biztonsági segítőként. 

– Többek között az atyáknak segítettünk az áldoztatás során, hogy minél több zarándokhoz eljusson az Oltáriszentség. A szentmise előtt letöröltük az összes széket és kiadványokat, illetve vizet osztottunk a helyszínre érkezőknek. Koordináltuk az ülőhelyek feltöltését, az időben érkezőknek segítettünk leülni díszsorfalat állva és eligazítást nyújtva. Fontos feladatunk volt a mozgás-, értelmi- és testi fogyatékkal élők segítése. Volt olyan cserkésztársam, aki az egyik látássérült zarándok mellett ülve végig narrálta az oltárnál zajló eseményeket 

– számolt be Szabó Dániel.

Hozzátette, a segítségnyújtás a cserkészek identitásának szerves része. Sőt, az idén 110 éves fennállását ünneplő Magyar Cserkészszövetség az ideit a társadalmi felelősségvállalás évének nevezte ki, így a pápai látogatás kiemelt alkalmat jelentett ennek megélésére. 

– Részt vettünk a fiatalokkal való találkozón is. A szentatya pusztán a megjelenésével, szelíd kisugárzásával rendkívül meghatározó élményt jelentett – folytatta a beszámolót. 

A cserkészeket a horvát Baranyából is erősítették néhányán a vörösmarti Árpád Fejedelem cserkészcsapatból, akik szoros kapcsolatot ápolnak a pécsi cserkészekkel. 

– Mi a fogyatékkal élők számára nyújtottunk segítséget a szentmise alkalmával, illetve az áldoztatás során jeleztük fehér zászlóval az Oltáriszentség jelenlétét 

– mondta el a vörösmarti Sipos Tűr Klára. 

– Megható volt látni, hogy a fiatal cserkészek milyen odafigyeléssel bántak mindenkivel. Gyakran mondják, hogy a mai ifjakat ki sem lehet mozdítani a telefonjaik mögül, de itt megnyugodott a lelkem, úgy éreztem, rendben van a világ – tette hozzá. 

– Nagyon sokat jelentett számunkra az is, hogy a pápa üzenetében külön kiemelte, az anyaország határain túl élő magyarokért is imádkozik. Ezt az összetartozást érezzük a pécsi cserkészek körében is, akiktől rendkívül sokat tanulunk, s akik mindig szeretettel fogadnak minket. Jó érzés megtapasztalni, hogy a cserkészet a határokon is át tud ívelni – fogalmazott Sipos Tűr Klára.

A VI. Cserkészkerület mindemellett továbbra is kiemelt céljának tartja a katolikus egyházzal való együttműködést a jövőben is. 

– A közelgő május 13-i Mária­gyűdi Zarándoklaton a résztvevők sorai között is számos cserkészinget viselő fiatalt lehet majd felfedezni. Május 27-én a Kaposvári Egyházmegye fennállásának 30. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségre a somogyi cserkészek is kitelepülnek 

– mondta el Várdai Levente, kerületi elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!