Keresni kell a lehetőséget

2023.05.09. 13:56

A térségben egyedülálló esemény fókuszában az önkéntesség állt

Egy maga nemében egyedülálló eseménynek adott otthont a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont május 9-én, melynek neve Az önkéntesség menő! - Fedezd fel a világot! Szerezz élményeket!

Cz.E.

Az Európai Bizottság Baranya és Tolna vármegyei Europe Direct Tájékoztató Központja szervezésében valósult meg az önkéntességet fókuszba helyező rendezvény, amelynek keretében 14 szervezettel és számos külföldi fiatallal találkozhattak a résztvevők. Ilyen kezdeményezésre még nem volt példa ebben a térségben.

A baranyai Europe Direct vezetője, az esemény egyik főszervezője, Kerner Barbara elmondta, hogy az Európai Uniónak van egy úgy nevezett Európai Szolidaritási Testület programja, amelynek keretében 18–30 év közötti fiatalok rövidebb vagy hosszabb időt eltölthetnek külföldön, és egy nonprofit szervezetnél vállalhatnak munkát heti 30-38 órában.

Fontos megjegyezni, hogy a fiatalok nem csak az EU 27 tagállamába utazhatnak ki, hanem közel 50 országba lehetőségük van elmenni. Kerner Barbara úgy gondolja, hogy legnagyobb és legfontosabb erénye ennek a programnak, hogy ez a legbiztonságosabb és a legköltséghatékonyabb módja annak, amikor a fiatalok először utaznak otthonról külföldre, hiszen a program finanszírozza az oda- és visszautazást, a lakhatást, az étkezést, kapnak biztosítást erre az időszakra, valamint az adott ország nyelvét is kötelező megtanulniuk, ugyanúgy, mint a Magyarországon lévő önkénteseknek a magyar nyelvet.

Az Europe Direct vezetőjétől megtudtuk, hogy az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy hogyan kezdjenek neki a fiatalok egy ilyen utazásnak. És pont a lényege volt ennek a rendezvénynek, hogy jelen volt minden olyan küldő vagy fogadószervezet Baranya- és Tolna vármegyéből, amelyek a nemzetközi önkénteséggel foglalkoznak. Ők azok, akik segítik a fiatalokat egyrészt az adminisztratív dolgokban, illetve felkészítik őket a lelki megpróbáltatásokra.

Sok fiatal volt kíváncsi a rendezvényre, valamint az esemény egyik főelőadójának, dr. Guld Ádám médiakutatónak az előadására, amelyen a Z generációról beszélt, valamint arról, hogy ebben a korosztályban milyen jelentősége van az önkéntességnek. A médiakutató elmondta, hogy alapvetően az összefüggést a két téma között abban látja, hogy a Z generációra egy elmagányosodó nemzedék – kutatások alapján –, akik amúgy nagyon vágynak az emberi kötődésekre, a valós idejű, valós terekben létrejövő kapcsolatokra, de nehezen teszik meg ebbe az irányba az első lépést.

Guld Ádám előadásának első felében arról beszélt, hogy milyen okai vannak annak, hogy a médiagenerációként, bedrótozott nemzedékként emlegetett Z generáció visszahúzódik a társas kapcsolatoktól, a második részben pedig néhány gyakorlati tanácsot adott, hogy ebből a problémakörből, hogyan lehet kilépni. Első feladatnak a média használat lekorlátozását látja, másodiknak pedig azt, hogy tudatosan keressék azokat az emberi kapcsolódási pontokat, azokat a valós térben és időben létrejövő találkozásokat a fiatalok, ahol betudják gyakorolni, hogy milyen társaságban mozogni, milyen a barátságok létrehozása, a barátok segítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!