Kaput nyit a Rózsakert

2023.05.03. 07:00

Anyák napjára készülnek a nagy múltú pécsi szórakozóhelyen

Generációk mulattak Pécs egykoron közkedvelt Rózsakertben. Ma már kultikusnak számító egykori kerthelyiségében május 5–7-én, egész hétvégés nyitórendezvénnyel tárja ki újra kapuit.

zs. j.

20220820 Pécs A Pécsi Egyházmegye a Kovász Családi Fesztivál keretén belül megnyitotta a nagyközönség előtt a Rózsakertet, ahol 1954 és 2010 között a pécsiek körében igencsak népszerű zenés-táncos nyári vendéglátó egység működött. Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

A (L)együnk Együtt! szlogent hirdető, kívül-belül megújult szórakozóhely bisztró jellegű étteremként streetfoodételeket kínál borokkal, sörökkel, kézműves limonádékkal a pécsi Rózsakertben. 

A hely a minőségi szórakoztatás mellett tette le a voksát, melynek igényes, rózsákkal és fákkal borított kerthelyisége valódi gasztrokert Pécs történelmi belvárosának szívében. A nyitó hétvégén, május 5–7-én, színes programok közül válogathatnak: május 5-én, pénteken az ünnepélyes megnyitó után este hétkor kis esti örömzene várja Dj Bodoo-val, május 6-án szombat délután háromkor borkóstoló, utána Jazzeando Quartet koncert és örömzene, majd vasárnap anyák napján egész napos műsorral készülnek. Lesz kerámia festöde, arcfestés, népi fajátékok gyermekeknek a kerthelyiségben és talpalávalót délelőtt 11 órától az Iszkiri zenekar húzza.

A Rózsakert története az egyházéval fonódott össze. Az 1948/49 utáni politikai változások következtében a Janus Pannonius utcai kanonoki lakóházakat államosították, de káptalani kert székeskáptalani tulajdonban maradt, és bérleti díj fejében adták át a Pécsi Vendéglátó Vállalatnak. 
A Rózsakert-vendéglő 1954 májusában nyitotta meg kapuit, pár hónappal megnyitása után a pécsiek kedvenc helye lett. Az étlapon többek között töltött paprika, sertéspörkölt, sertéssült, sertéskaraj, bélszín, ezenkívül hideg ételek, kolbász, szalámi, tojásrántotta is a kínálat része volt. A Rózsakertben könnyű­zenei előadásokat tartottak, fellépett többek között Zalatnay Sarolta, de operettesteket, gyermeknapokat, sörfesztivált, gasztronómiai fesztivált is tartottak.

Néha a vendégek mélyen a pohár fenekére néztek, ez történt 1970 augusztusában. Néhány perccel záróra után a mellékhelyiséget akarta rendbe tenni a szórakozóhely takarítónője, amikor észrevette, hogy ott egy erősen ittas férfi alszik. Felkeltette, majd kérte, hagyja el a helyiséget. A fiatalember drasztikus kifejezésekkel válaszolt, majd úgy meglökte a takarítónőt, hogy a szemüvege is leesett. A hangoskodásra egy pincér ment oda, akit az akkor 23 éves pécsi lakos olyan durván arcul ütötte, hogy az a bokorba esett. Pillanatok alatt csődület támadt. Az incidens, amelybe a fiatalember családtagjai és a Rózsakertben dolgozók is bekapcsolódtak, tömegverekedéssé fajult. A botránynak a helyszínre érkező rendőrök vetettek véget.

A Rózsakert 2010-ben bezárt, hogy megújult külsővel újra a pécsiek kedvenc helyévé váljon. A felújítást a Pécsi Egyházmegye kormányzati támogatásból végezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!