Indulhat a befőzés!

2023.05.18. 20:00

Már a szabadtéri eper is megjelent a baranyai piacokon

A hűvösebb, csapadékosabb időjárás miatt a szabadföldi eper még várni kell, de már kapható fóliasátras. A piros gyümölcs ára a tavalyihoz képest egy kicsit emelkedett.

Zs. J.

A pécsi vásárcsarnokban már kapható magyar eper. 

Kínáltak Baranyából, vajszlóit, magyarmecskeit, de a többségük Somogy vármegyéből, Csököly területéről származott. Míg tavaly ilyenkor a piros gyümölcs kilójáért 1400-1500 forintot kértek, idén 1800-2100 forintért kínálták. A FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettől megtudtuk, hogy nem tett jót a szabadföldi epernek a hűvös, csapadékos idő. Csúszásban vannak, körülbelül 5-10 nap múlva jelenhet meg az első szabadföldi eper az árusoknál, de az ország déli részén elvétve már találkozhatunk vele. 

Az állományok állapota kifejezetten jónak mondható, fagykárok csak elvétve, lokálisan jelentkeztek az idén. Megemlítették a külföldi eperről, hogy a mediterrán térség egy kicsit „megfázott”.  Olaszországban a víz az úr, Görögországban fagykáról, míg Spanyolországban a tavaly óta tartó aszállyal küszködnek, így jelentős  importnyomás nem feszül a magyar eperre. 

A magyar eper mellett már több helyen is kínáltak magyar paradicsomot, a szigetvárit 800-900 forintért is láttunk. Piros retek, zöldhagymát, új burgonya bőségesen volt a piacon, igaz az árak itt is egy kicsit emelkedtek a tavalyihoz képest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!