Eljött a vetés ideje

2023.03.19. 10:40

Irány a kert: a fejes salátával, céklával és a hagymával kezdhetünk

Ahogy azt a kertészkedni tudók pontosan tudják, a legkorábban vethető magoknak lassan már a földben a helyük. Vajon mit mi mellé szabad ülteti a kiskertben?

bama.hu

Fotó: Unger Tamás

Aki nem akarta feszített tempóval indítani a tavaszi veteményezést, már ősszel elvetette a borsót, a spenótot, a hagymaféléket. Ezek ugyanis átvészelik a fagyos telet, és sok helyütt máris „sorja van” a borsónak, a hagymának. 

A ráérősebbek a hidegtűrő növényekkel márciusban sem késtek el. Ha a talaj jó esetben már nem fagyos, nem túl vizes; jöhet a rotálás, talajművelés, és pár nap pihenő után a veteményezés a porhanyós földbe. A legkorábban vethető magok a retek, a borsó, a petrezselyem, a sóska, a spenót, a sárgarépa. 
Amint a föld elkezd melegedni, 5–6 Celsius-foknál már fejes salátát, céklát, hagymát, káposztaféléket is vethetünk. Április közepétől jöhetnek a tökfélék, majd a paradicsompalánták és a melegigényes babfajták is. 

A fagyosszentek után kerülhet sorra a paprika, a padlizsán, a zeller, a dinnye, a batáta, az uborka, a káposzta. De ezek nyáron is ráérnek, feltéve, ha a kerti öntözés megoldott, gondoljunk csak az elmúlt évek aszályos nyaraira. 

Persze összevissza nem hinthetjük a vetőmagot, és a palántáknak sem mindegy, ki a szomszédjuk. Például a krumpli mellé bátran tehetünk spenótot, karalábét, babot, kaprot; a zeller mellé hagymát, babot, spenótot, káposztát, uborkát, paradicsomot, karalábét. Az uborka jól bírja a zellert, a babot, a hagymát, a céklát, a salátát, a petrezselymet, a káposztát, a karalábét. 

Paradicsomhoz ültethető káposzta, zeller, petrezselyem, spenót, hagyma, saláta, bab, sárgarépa. A salátához illik a hagyma, a bab, a retek, a paradicsom, a kapor, az uborka, a borsó, a sárgarépa, a káposzta és az eper. A spenót paradicsommal, karalábéval, káposztával, sárgarépával, krumplival fér meg jól. 
Különösen jó a szomszédság a paradicsom és a hagyma, a paradicsom és a petrezselyem, a saláta és a retek, a borsó és a zeller, a sárgarépa és a hagyma között. Az utóbbi párosításra jellemző, hogy kölcsönösen elűzik egymástól a répa- és hagymalegyet. A torma a burgonyára van jó hatással, mert távol tartja a krumplibogarat. A fokhagyma a gombabetegségekkel, a pockokkal és a csigával szemben megelőző hatású. Ültessük szamóca, málna, gyümölcsfák, paradicsom, cékla, sárgarépa és uborka társaságába! 

A körömvirág jótékonyan hat a talajra, ezért a haszon- és díszkertben egyaránt a vegyes kultúrák egyik alkotója lehet. A kamilla jó szomszédja a káposztának és a burgonyának, de zeller vagy póréhagyma közé is vethető. A bazsalikom a kertben is jól illik a paradicsomhoz. Szomszédként az uborka egészségére is jó hatással van. 

A petrezselymet új helyre kell vetni 

Ha lehet, ne ültessük egymás mellé a babot és a hagymát, a babot és a borsót, a borsót és a paradicsomot, a céklát és a paradicsomot. A saláta és a petrezselyem sem passzol össze, ahogy a paradicsom és a vörös káposzta, a krumpli és a hagyma, a káposzta és a hagyma sem. A petrezselyem saját magával nem fér össze, ezért évről évre új helyre kell vetni. Lehetőleg saláta közelébe ne kerüljön. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában