Szembenéztek a veszéllyel

2023.05.28. 14:00

Mentős emlékeket elevenítenek fel a múltidéző fotók (képgaléria)

Ezúttal olyan emlékek felelevenítésére szolgál múltidéző rovatunk, ahol a mentősök munkájába pillanthatunk be testközelből.

Mohay R.

A 400 ágyas klinikára már 1991-ben érkezett mentőhelikopter

Fotó: Laufer László

A fényképek hátterét illetően e heti podcastadásunk során is Laufer László fotóriporterünk kalauzol el minket az események sűrűjébe. Jó néhány évtizeddel ezelőtt még olyan súlyos balesetek helyszínén is készülhetett fényképes riport, ahol ma már elképzelhetetlen lenne. Munkatársaink így számos veszélyes helyzet, illetve esetenként szomorú, tragikus baleset szemtanújává is váltak. 
Közvetlen tapasztalatot szerezhettek a mentősök helytállását illetően, roncsolódott autók, mentőhelikopterek és baleseti helyszíneket körülálló tömegek tanúi lettek. 

A szerkesztőség munkatársait gyakran taxisofőrök riasztották, ha balesetet, fennakadást tapasztaltak az utakon, s az akkoriban szinte egyedüli hírközlő médiumnak számító Dunántúli Napló hasábjain másnap világot is láthattak a megrendítő képsorok. 

Úgy tűnik, egy kis katasztrófaturista-mentalitás mindig is volt az olvasókban. Ugyanakkor elgondolkodtató az is, hogy miért vonzóak a baleseti és bűnügyi hírek? Valami furcsa, nehezen megmagyarázható emberi kíváncsiság húzódhat emögött. Benne lehet az, hogy tudni kívánjuk – egyébként jogosan –, mi történik körülöttünk, de a borzongani vágyás, a meghökkentő esetek iránti érdeklődés, illetve egyfajta különös megnyugvásba hajló érzés, hogy szerencsére, minket éppen elkerült a baj, szintén része lehet a dolognak. 
Bár néha talán nem lenne baj, ha más információk iránti étvágyunk is hasonló méreteket öltene! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!