Bőkezűség

2023.05.08. 19:12

Milliárdos veszteség és nulla eredmény után is járhat a több mint tízmilliós cégvezetői prémium Pécsen

A szocialista-DK-s városvezetők szerint ha egy önkormányzati cég vezetője nullás eredményt ér el, vagy 1,27 milliárdnál nem termel nagyobb veszteséget, akkor már megérdemli, hogy megkapja a több milliós prémiumát – legalábbis ez az ötlet szerepel most a pécsi önkormányzat illetékes bizottságának asztalán.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Az elmúlt években folyamatosan azt hangoztatta az MSZP-DK-s városvezetés, hogy a kormány pénzügyileg milyen nehéz helyzetbe hozza a várost, Péterffy Attila pécsi polgármesterék ennek ellenére az elmúlt években bőkezűen adtak a cégvezetőiknek prémiumokat, ez idén is várhatóan így lesz.

A propaganda cég, a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. ügyvezetője, Póré László például már azért is kaphat prémiumot, ha az általa vezetett cég adózás előtt nullás eredményt ér el, valamint a cégvezető által vállalt bevételeket teljesítik. 

Hasonló célt kell elérnie a több milliós „jutalomért" Csúcs Zoltánnak, a Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatójának is. Számára azt írták elő, hogy az önkormányzati támogatás és az uniós pályázatokból származó bevétel teljes körű teljesülése esetén az adózás előtti eredmény nulla forint legyen. Az ebben a ciklusban már biztosan el nem kezdődő információink szerint immár 100-120 milliárdosra duzzasztott akvapark-projekt kapcsán már a feltételes tervezési szerződés megkötéséért is pénz üti az igazgató markát. 

A Pécsi Állatkert esetében a prémiumának majdnem a felét megkaphatja az ügyvezető Andricz Bertold, hogy az adózás előtti eredményük legalább mínusz 12,6 millió forintos lesz. (Cikkünkben korábban rosszul szerepelt az ügyvezető neve. Az érintettektől elnézést kérünk.)

A Biokom Nkft.-nél legalább a vállalat nyereségességéért fizethetnek az ügyvezető igazgatónak, Meixner Barnának több milliós prémiumot. A tervek szerint idén azért is kaphat milliókat, hogyha elkészítik a cégnél a közutakat érintő közműrekonstrukciós és kerékpárút-fejlesztési térképet, és illetve az ehhez kapcsolódó útfelújítási térképet, valamint az ezeket kiegészítő útfelújítások költségkalkulációját, műszaki tartalmát. 

A Pétáv Kft.-nél 272 milliós adózás előtti eredményt várnak el Vida János cégvezetőtől a prémiumért cserébe. Mint közismert, ez az a vállalat, amelyből az elmúlt években 700 millió forintnyi osztalékot vett ki a szocialista-DK-s önkormányzat, a pénznek nagyjából a fele pedig Péterffy Attila pécsi polgármester volt munkahelyéhez, a francia multicéghez, a Veoliához vándorolt.  

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-nél Szabó Szilárd vezérigazgató több mint tízmilliós prémiumban bízhat, ehhez meg kell őriznie a cég likviditását, valamit 174 milliós eredményt kell produkálnia. A tervezett jutalomkiírásban előírták számára, hogy a 2023-ban értékesítendő vagyonelemek online licitje során az eladások végeredményének 75 millióval kell meghaladnia az induló árat. Az nem rögzítették, hogy ezt egy vagy több száz ingatlanértékesítés során kell teljesítenie. 

A Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatójának, Farkas Tamásnak már azért is járhat a jutalom a baloldali önkormányzattól, hogy a "működési engedély fennmaradását biztosítja". Ennek két része lehet: egyrészt mínusz 1270 milliós adózás előtti eredményt elér, tehát 1,27 milliárdos veszteségnél nem termel többet a vállalat, másrészt a szolgáltató likviditását megőrzi. Neki azért is járhat még jutalom, ha csökkenti a vállalat az energiafelhasználását. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!