Önfeledt játék

2023.05.27. 14:46

Minden hónapban, sőt, csaknem minden héten van gyereknap valahol a nagyvilágban

A gyereknap nem olyan, mint a május elsejei munka ünnepe, szerte a világban csak nagyjából tartják egységesen május végén, június elején.

m. b. e.

Tunéziában januárban, Új-Zélandon márciusban, Mexicóban áprilisban, s közel ötven országban június elsején zajlik. Kubában júliusban, Argentgínában augusztusban van, Németországban szeptemberben, Brazíliában októberben, az arab világban pedig november 20-án rendezik, míg az afrikai országok többségében december 25-én. A nemzetközi gyermeknap megünneplése Törökországból ered, ahol 1920-ban volt az első. Az Egyetemes gyermeknap (Universal Children's Day) ENSZ határozat alapján 1954-től létezik azzal a céllal, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértéséről. 

Hazánkban is az 1920-as évektől vált rendszeressé és 1953-tól lett a kijelölt dátum május utolsó vasárnapja – előírt, hogy május 25. után, így olykor átcsúszik június elejére. 

A kis gyermeknap-történelem után nézzük, mire készülhetnek idén Baranyában. A legnagyobb rendezvény ezúttal is Pécsett lesz, május 28-án a Zsolnay Negyedben. A Városi Gyereknap 10-től 18 óráig tart rengeteg programmal, melyek túlnyomó többsége ingyenes. Lehet ügyességi pályán próbálkozni, a Pirogránit Udvarban Csillagterasz és Ninja Warrior képzés várja az érdeklődőket. A Ginkgo téren megvívhat bárki a PEAC sportolóival, a Major kapu sétányon kézművesek kínálják portékáikat. Rendőrségi és polgárőr járműveket lehet megtekinteni, családi játszótér lesz az E78 teremben és robotok is mozognak itt. Társasjátékozni lehet, sakkozni Amrein Rolanddal, és megnyílik a Pagony mesebolt. Felállítanak kötélkertet, mini exatlon pályát és légvárat, több alkalommal szerveznek Varázsóra foglalkozásokat.  Környezetvédelmi terepasztalok, mászófal, óriás csúszda, ugrálóvárak kínálnak önfeledt perceket, extrém motoros bemutatót tartanak és pedálos autókba ülhetnek a kisebbek. Lesz rajzverseny az álomautóról, a Planetárium kedvezményes belépőkkel látogatható, és vásári bábjátékkal, gólyalábas előadással vár a Bóbita szabadtéri színpada.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!