Védett

2023.05.23. 16:39

Óriás tőrösdarazsak jelentek meg Pécs több pontján is

Óriás tőrösdarazsak jelentek meg Pécsen az elmúlt napokban. Méretüknél fogva igen félelmetesek, de – a lódarazsakkal ellentétben – egyáltalán nem agresszív állatok. Védettséget élveznek, így nem is szabad elpusztítani őket.

bama.hu (forrás: biokom nkft.)

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az elmúlt hét során a város több pontján is félelmetesnek tűnő óriás tőrösdarazsak jelentek meg, amelyeket nagy termetük miatt sokan összetévesztettek a lódarazsakkal. A tőrösdarazsak azonban eltérően a lódarazsaktól nem agresszívek, nem kell tőlük félni. Nem regisztráltak még olyan esetet, hogy megcsíptek volna valakit. Nem is szabad őket elpusztítani, ugyanis védettséget élveznek - olvasható a Biokom közleményében.

Az alapvetően magányosan élő fajnak ilyenkor van a nászidőszaka, és leginkább fatuskók környezetében láthatjuk őket nagyobb rajokba verődve. Ezen időszakban a nőstények petéiket lemezescsápú bogarak lárváira rakják, amelyekből a kikelő darázslárvák táplálkozni tudnak.

Néhány héten belül a nász véget ér és a rajzó tömegek maguktól el fognak tűnni. A fentieket figyelembe véve természetesen a Biokom sem fogja a közterületen megjelenő példányokat irtani, de jelenlétükre az érintett terület elkerítésével és/vagy kitáblázásával felhívják a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!