Nyomoz a rendőrség is

2023.05.09. 19:10

Összesen másfél milliárdnyi közvagyont verhettek dobra Pécsen

Miközben a baloldali önkormányzat szinte ódákat zeng arról, hogy az általuk irányított Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. milyen sikeres (szerintük), arról már jóval kevesebbet beszélnek, hogy ugyanez a cég nagyjából 580 milliónyi közvagyont adott el csak az elmúlt két esztendő alatt, az önkormányzat pedig az egy milliárdos Bőrklinikát cserélte el egy teljesen lerobbant kempingért.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Annyira felpörgette a városi kézben lévő ingatlanok eladását tavaly a pécsi önkormányzat cége, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., hogy a saját bevallásuk szerint is 320 százalékkal teljesítették túl a saját tervüket. Ennek is köszönhetően 2021-ben és 2022-ben mintegy 580 millió forint értékben adtak el  ingatlanokat.

A cég remek szocialista kapcsolatokkal bíró vezérigazgatóját, Szabó Szilárdot az MSZP-s frakcióvezető, Csaba István a keddi bizottsági ülésen meg is dicsérte, mert szerinte „sikeres volt a cég" 2020 és 2022 között. 

„Porfólió tisztítás"

A vezérigazgató pedig azt közölte, hogy szerinte ugyanannyi ingatlant értékesítenek ők is, mint 2017-19 között történt ez évente, egyben „portfólió tisztításnak" nevezte, hogy eladnak olyan ingatlanokat, amik nem hasznosíthatóak a város számára, mert egy milliárdért az önkormányzat döntése nyomán meg kell vásárolniuk a Tettye Forrásház székházát. Csakhogy a Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint inkább vagyonfelélés zajlik Pécsen. 

– Meglehetősen kifeszített helyzetben van a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. amiatt, hogy megveszi a Tettye Forrásház épületét, a jelenlegi gazdasági helyzetben a kiadott bérlemények számát is nehéz megtartani, illetve a hitelmoratórium sem vonatkozik már a cégre. Az pedig a jövő felélése, ha ingatlanokat adnak el úgy, hogy azok nem befektetői célokat szolgálnak. Ez mindig egy válságtünet – mondta. 

Egyik zsebből a másikba

Szabó szerint viszont a cég értéke nőtt azzal, hogy a másik önkormányzati cégtől, a Tettyétől megvették annak székházát, mert ez nekik bérleti bevételt jelent, és forgalomképes ingatlan lehet. 

Közismert viszont, hogy a másik oldalon, a másik önkormányzati cégnek viszont kiadást jelent mindez, ráadásul az ebből befolyó egymilliárd forint a Tettye idei működési nehézségeire mehet el, nem pedig fejlesztésre, beruházásra. 

Megszerezték, eladták

Érintőlegesen került szóba, a Szabadság utcában egykoron a központi menzának otthont adó telek is, amelyről tavaly még nagy hírként számolt be Péterffy Attila, a baloldali pécsi polgármester, hogy „visszaszerezték" a területet. Az ingatlanról most kiderült, hogy már nincs is városi tulajdonban, azt a Pécs Vagyonhasznosító már el is adta egy magáncégnek. Szabó Szilárd vételárat nem mondott, de a korábbi liciteljáráson az induló összeg nettó 170 millió forint volt. 

Nyomoznak a városházi bizniszek miatt

A pécsi önkormányzat ingatlanvagyonával történő gazdálkodás kapcsán megírtuk, hogy a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozást indított, mert a gyanú szerint valakik pénzt kérhettek a szegényebb sorsú családoktól szociális bérlakások kiutalásáért, a hatóság pedig hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vizsgálódik. A Bőrklinika és a Mandulás kemping botrányos, milliárdos cseréje kapcsán pedig különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozás a Tolna Vármegyei Rend­őr-főkapitányságon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!