Feljelentés

2023.05.02. 19:15

Nyomoznak a pécsi baloldal milliárdos ingatlanmutyija miatt

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozás indult a Tolna Vármegyei Rend­őr-főkapitányságon a volt Bőrklinika és az egykori Mandulás kemping botrányos cseréje miatt – erősítette meg a hatóság a Dunántúli Napló megkeresésére a sajtóhíreket.

b. m.

Fotó: Laufer László

„Állampolgári feljelentés alapján a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendelt el nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az ügy vizsgálatát kijelölés alapján a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságán folytatják le, a nyomozás érdekeire való tekintettel a folyamatban levő üggyel kapcsolatban egyebet nem áll módunkban közölni” – írta megkeresésünkre a tolnai főkapitányság a pécsi Mandulás kemping és Bőrklinika csereügylete kapcsán.


Lakossági tiltakozás
Mint az közismert, a szocialista–DK-s városvezetés a Bőrklinika ingatlanát nettó 200 millió forintért, és a lepusztult Mandulás kempingért cserélte el tavaly novemberben. Az előzményekhez tartozik, hogy a Mandulás kempingben korábban luxuslakóparkot akartak építeni a 2019-es választáson Péterffy Attila pécsi polgármestert is segítő szocialista körök, amikor azonban kirobbant a botrány, az ötlet komoly lakossági tiltakozást váltott ki, erről kénytelenek voltak letenni.
Végül az a megoldás született, hogy a Puch László, volt MSZP-s pénztárnok-oligarcha érdekeltségébe tartozó Amandula Kft.-t, amely a Mandulás kempinget birtokolta, Puchék eladták a háttérben egy pécsi magánszemély által birtokolt két cégnek, az NY és Társa Kft.-nek és a 2NY-COM Kft.-nek.
Ezt követően aztán a baloldali önkormányzat már az „új” tulajdonossal üzletelt, aminek következtében nettó 200 millió forintért, és a szerintük 800 milliót érő kempingért odaadták az értékes, jelentős ingatlanfejlesztésre alkalmas Bőrklinikát.


Mennyibe is került?
Lapunk azonban kiderítette a háttérben történt ingatlanügylet kapcsán, hogy az Amandula beszámolóiban 160 millió forintos értéken tartották nyilván a Mandulás kempinget, és annak nyomára sem bukkantunk a cégbeszámolókban, hogy több százmillió forintos adásvétel történt volna a magánszemélyek között, ami – szerintünk – indokolná az önkormányzat által megjelölt 800 milliós értéket. A Mandulást birtokló cégek adataiból csak annyi derült ki, hogy az Amandula Kft. miatt 126 milliós kötelezettsége jelent meg az „új” vevőnek, ami akár a teljes vételárra is utalhat.
A nyomozás során vélhetően ezt az ügyletet is részletesen megvizsgálják, illetve azt is, hogy a háttérben összejátszott-e a városvezetés a szocialista érdekkörökkel a milliárdos biznisz létrejöttében azért, hogy az értékes belvárosi ingatlanhoz, a Bőrklinikához hozzájussanak a magánszemélyek.
Ez utóbbi kapcsán érdekesség, hogy az említett tulajdonosváltás éppen aznap, 2021. november 10-én történt meg, amikor első körben a csereügyletről szóló baloldali városházi előterjesztés is megszületett.
 

 

Titkolták az értékbecslést
Az ügy kapcsán hosszú ideig próbálták titkolni – még a képviselők elől is – a szocialista–DK-s városvezetők azokat az ingatlanbecsléseket is, amik a Mandulás kempingről és a Bőrklinikáról készültek. Ezeket ráadásul egy volt szocialista képviselő, illetve a baloldali önkormányzattal egzisztenciális függésben is lévő cég készítette el.
 

 

Korlátozottan értékesíthető
Az ingatlanbecsléseket végül csak erőteljes nyomásra, lapunk és a helyi ellenzék sokadik követelésére voltak hajlandóak közzétenni, nem véletlenül. Ezekben a 800 millióra taksált lepusztult kempingről azt írják, hogy „az utóbbi években forgalmat nem bonyolított le. A területnek más irányú felhasználhatóságát vizsgáltuk meg”. Az is kiderült, hogy a szálláshely-besorolású kempinget bevallottan nem is hasonlították össze a piaci értékbecslésnél más, szintén szálláshelynek szánt telkek áraival, hanem inkább a lakóházak építésére alkalmas ingatlanokkal vetették össze. A városházi jobboldali ellenzék pedig éppen ezt a lényeges körülményt firtatta: az adott ingatlan a valóságban azért korlátozottan értékesíthető, mert szálláshely funkcióval rendelkezik és ott nem építhető fel lakópark.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!