Magyarázkodás

2023.05.15. 13:59

Vallott a pécsi baloldal a 16 milliárdos adóssághegyről

Az MSZP-DK-s önkormányzat szerint álságos az az állítás, hogy 16 milliárdos EIB-hitelből fakadó adósságállománya van Pécsnek, miközben a februári költségvetési rendelet mellékletében ez az összeg szerepel. A köznyelvben csak Péterffy-adósságnak nevezik a milliárdos tartozásállományt.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Nem a város első embere, Péterffy Attila állt ki a nyilvánosság elé, hogy a keddi közgyűlés előtt a költségvetés állapotáról tájékoztassa a nyilvánosságot és kérdésekre feleljen. Helyette a külsős alpolgármesterét, Ruzsa Csaba beszélt arról, hogy a nemzeti oldal szerint a költségvetési rendelet mellékletéből is kiolvashatóan közel 17 milliárd forintos adósságállománya van a városnak az EIB-hitel felvételekből, amit csak Péterffy-adósságként emlegetnek Pécsen. 

Ruzsa Csaba szerint összességében azzal védekezett, hogy csak 2 milliárd forintot költöttek el ebből ténylegesen az ipari parki fejlesztésekre, zöldbuszok beszerzésére, ez pontosan annyi, mint amennyit az előző városvezetés költött el például a közvilágítás korszerűsítésére, ami egyébként a jelenlegi áramszámlák mellett valóban fontos, lényeges beruházás volt. 

A baloldali városvezető által kivetített prezentáció szerint azonban az EIB-hitelkeretből 2021-ben 8,4 milliárdot hívott le a baloldal, amiből 1,7 milliárdot uniós projektek előfinanszírozására költenek, további 4,5 milliárd egy elkülönített fejlesztési számlán áll. Szerintük az általuk felhasznált hitel „garantáltan" megtérül, mert majd a betelepülő cégek iparűzési adójából, a TOP-os keretekből visszakapják ezt a forrást. Ruzsa Csaba arról is beszélt, hogy szerinte 2019-ben, amikor átvették a város irányítását nem volt pozitív a büdzsé, hiába állapította azt meg a Magyar Államkincstár, hogy 4,4 milliárdos plusszal kaphatták meg a kasszakulcsokat. 

Péterffy helyettesének az érvelése szerint azért nem pozitív, mert közben az államtól 8,5 milliárdos visszatérítendő támogatást kapott Pécs, vagyis valójában mínusz 4 milliárdos hiány volt. Az alpolgármester azonban arról nem szólt, hogy ezt nem egyszerre kellett visszafizetni, hanem évekre lebontva, miközben a korábbi szocialista városvezetés által örökül hagyott gazdasági, önkormányzati szerkezetet, illetve a 40 milliárdos adósságot is előző városvezetés alatt kellett elrendezni.

Az MSZP-DK-s önkormányzat egyébként például olyan fejlesztés terveztetésére is költött 100 milliót EIB-hitelből, mint a Lánc utcai tömb átalakítása nyugdíjasházzá, amelyre ellenben egyáltalán nincs még semmilyen pályázati kiírás a láthatáron. Ruzsa Csaba viszont abban bízik, hogy lesz, és ha nem készülnek fel rá, akkor nem tudnak majd a forrásokhoz hozzájutni. 

A baloldal által elfogadott idei költségvetési rendelet 13. mellékletében egyébként az szerepel, hogy 2046-ig kell visszafizetni 10,5 milliárdnyi EIB-hitel tőkéjét, aminek kamattörlesztése 6 milliárd forint körül alakul, ez mintegy 17 milliárd forintnyi adósságot jelent. Ám a 2023-ban is lehívhatnak még újabb százmilliókat, így nem kizárt, hogy év végére már 20 milliárd lesz az az adóssághegy, amit görget az önkormányzat.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában