Magyarázkodás

2023.05.15. 13:59

Vallott a pécsi baloldal a 16 milliárdos adóssághegyről

Az MSZP-DK-s önkormányzat szerint álságos az az állítás, hogy 16 milliárdos EIB-hitelből fakadó adósságállománya van Pécsnek, miközben a februári költségvetési rendelet mellékletében ez az összeg szerepel. A köznyelvben csak Péterffy-adósságnak nevezik a milliárdos tartozásállományt.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Nem a város első embere, Péterffy Attila állt ki a nyilvánosság elé, hogy a keddi közgyűlés előtt a költségvetés állapotáról tájékoztassa a nyilvánosságot és kérdésekre feleljen. Helyette a külsős alpolgármesterét, Ruzsa Csaba beszélt arról, hogy a nemzeti oldal szerint a költségvetési rendelet mellékletéből is kiolvashatóan közel 17 milliárd forintos adósságállománya van a városnak az EIB-hitel felvételekből, amit csak Péterffy-adósságként emlegetnek Pécsen. 

Ruzsa Csaba szerint összességében azzal védekezett, hogy csak 2 milliárd forintot költöttek el ebből ténylegesen az ipari parki fejlesztésekre, zöldbuszok beszerzésére, ez pontosan annyi, mint amennyit az előző városvezetés költött el például a közvilágítás korszerűsítésére, ami egyébként a jelenlegi áramszámlák mellett valóban fontos, lényeges beruházás volt. 

A baloldali városvezető által kivetített prezentáció szerint azonban az EIB-hitelkeretből 2021-ben 8,4 milliárdot hívott le a baloldal, amiből 1,7 milliárdot uniós projektek előfinanszírozására költenek, további 4,5 milliárd egy elkülönített fejlesztési számlán áll. Szerintük az általuk felhasznált hitel „garantáltan" megtérül, mert majd a betelepülő cégek iparűzési adójából, a TOP-os keretekből visszakapják ezt a forrást. Ruzsa Csaba arról is beszélt, hogy szerinte 2019-ben, amikor átvették a város irányítását nem volt pozitív a büdzsé, hiába állapította azt meg a Magyar Államkincstár, hogy 4,4 milliárdos plusszal kaphatták meg a kasszakulcsokat. 

Péterffy helyettesének az érvelése szerint azért nem pozitív, mert közben az államtól 8,5 milliárdos visszatérítendő támogatást kapott Pécs, vagyis valójában mínusz 4 milliárdos hiány volt. Az alpolgármester azonban arról nem szólt, hogy ezt nem egyszerre kellett visszafizetni, hanem évekre lebontva, miközben a korábbi szocialista városvezetés által örökül hagyott gazdasági, önkormányzati szerkezetet, illetve a 40 milliárdos adósságot is előző városvezetés alatt kellett elrendezni.

Az MSZP-DK-s önkormányzat egyébként például olyan fejlesztés terveztetésére is költött 100 milliót EIB-hitelből, mint a Lánc utcai tömb átalakítása nyugdíjasházzá, amelyre ellenben egyáltalán nincs még semmilyen pályázati kiírás a láthatáron. Ruzsa Csaba viszont abban bízik, hogy lesz, és ha nem készülnek fel rá, akkor nem tudnak majd a forrásokhoz hozzájutni. 

A baloldal által elfogadott idei költségvetési rendelet 13. mellékletében egyébként az szerepel, hogy 2046-ig kell visszafizetni 10,5 milliárdnyi EIB-hitel tőkéjét, aminek kamattörlesztése 6 milliárd forint körül alakul, ez mintegy 17 milliárd forintnyi adósságot jelent. Ám a 2023-ban is lehívhatnak még újabb százmilliókat, így nem kizárt, hogy év végére már 20 milliárd lesz az az adóssághegy, amit görget az önkormányzat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!