Folyamatosan hárítanak

2023.03.22. 19:50

Péterffy beszélt is, meg nem is a 16 milliárdos adóssághegyről

A baloldali városvezető kétségbeesésében már a korábbi, hozzájuk ezer szállal kötődő szocialista városvezetés adósságát is a nemzeti oldalra akarja kenni.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Péterffy Attila pécsi polgármester erre utalt egy minapi nyilatkozatában, amikor az éppen az elmúlt években 16 milliárdosra duzzasztott pécsi adósságról kezdett el beszélni. Mutatjuk, hogy milyen személyes kapcsolat van a korábbi szocialista éra és a mostani Péterffy-rezsim között.  

A régi MSZP-s városvezetés és a jelenlegi közötti folytonosságot számos személyes kapcsolat támasztja alá. Köztudott, hogy a jelenlegi városvezetésben, Péterffytől tanácsnoki posztot kapott Kunszt Márta korábban MSZP-s alpolgármester volt és a szocialista városvezetés idején több millió forint jutalmat vehetett fel úgy, hogy közben a város több tízmilliárd forintos adósságban úszott. 

Az előző balos közgyűlés döntéseiben az MSZP frakcióvezetőjeként jelentős szerepet vállalt az a Nyőgéri Lajos is, akit Péterffy kinevezett alpolgármesterének. Nyőgéri Tóth Bertalan volt MSZP-elnök, egykori pécsi alpolgármester, valamint Puch László, az MSZP ex-pénztárnoka belső köreihez tartozik. A jelenlegi közgyűlés tagjai közül pedig Tóthon keresztül kapott milliókat az elmúlt években "legálisan" az MSZP-től a jelenlegi közgyűlésben helyet foglaló Csaba István és Ágoston Andrea is, akik Péterffy frakcióvezetői.

Rokonok is jól járnak

Ám a városházán kívül is tetten érhető az előző szocialista érában gyökerező kapcsolat. A volt MSZP-s alpolgármester, Meixner András Tóthhoz és Kunszthoz hasonlóan szintén jutalmazottja volt a közel 40 milliárdos adósságot termelő szocialista városvezetésnek, Péterffy idején pedig fia, Meixner Barna a Biokom Nkft. élén találta meg a számítását.  

Nyőgéri Lajos rokonának – információink szerint a feleségének – bt.-je szintén kap pénzt a szocialista párttól tanácsadásért, ráadásul úgy, hogy közben a Polgármesteri Hivatalban magas beosztásban dolgozik. 

Csődöt emleget Péterffy

Bár közismert, hogy a korábbi szocialista időszakban felhalmozott adóssághalmazt az Orbán-kormány törölte el a 2010-es évek közepén, Péterffy ennek ellenére a minap megrendezett propagandainterjúban a szocialista adósságot a Fidesz nyakába varrta azzal, hogy szerinte csődbe vitték a város akkor, amikor a jobboldali kormány kifizette azt az MSZP-s adóssághalmazt. 

Plusszal vette át a várost 

Péterffy ezek után azt is közölte, hogy 8 milliárd forintos kölcsönt kapott ugyan Pécs a kormánytól az előző városvezetés alatt, de szerinte akkor is „csődbe vitték" a várost. 

Ezt az összeget a jobboldal szerint egyébként szerkezetátalakításra kellett fordítani, aminek meg is lett a hatása, hiszen 2019-ben Péterffy már négymilliárdos plusszal vehette át a város irányítását. 

16 milliárdnyi adósságban úszik Pécs 

A meglehetősen sajátos magyarázkodás vélhetően felvezetése egy olyan propagandakampánynak, amivel a Péterffy idején a 16 milliárd forintra duzzadó adósságállományáról akarják elterelni a figyelmet.  

„Jó kezekben van..."

Péterffy ráadásul az összehozott 16 milliárd forintos adósság ellenére azt állította a keddi közgyűlésen, hogy "amíg ők vezetik a várost, addig jó kezekben van az önkormányzat". 

Gyurcsány-pártok segítik

A Gyurcsány Ferenccel együttműködő Péterffy Attila pécsi polgármestert az előző választáson MSZP-DK-s támogatta, és most már szinte biztos, hogy az MSZP-vel indul jövőre.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában