Közösséget formál a menet

2023.05.05. 19:15

Zarándoklatot szervez Máriagyűdre idén is a Pécsi Egyházmegye

Közös gyalogos zarándoklatra hívja Felföldi László pécsi megyéspüspök a Pécsi Egyházmegye híveit május 13-án.

W. K.

A Pécs és Máriagyűd közötti 22 kilométeres zarándoklatot az egyházmegye egyházközségeinek, közösségeinek megújulásáért ajánlja fel a főpásztor.

Gyalogos zarándoklatra invitálja idén is, immár 15 alkalommal a híveket a Pécsi Egyházmegye - közleményük szerint először 2009-ben szervezték meg a Pécs és Máriagyűd közti menetet, a Pécsi Egyházmegye alapításának ezeréves évfordulójára emlékezve. Azóta minden évben megtartották, 2020-ban és 2021-ben azonban közbeszólt a pandémia, és az egészségügyi előírások nem tették lehetővé a személyes részvételt, így a hívek csak online közvetítésen keresztül kapcsolódhattak be a kegyhely imádságos eseményeibe. Tavaly azonban újra több ezer zarándok vett rész a máriagyűdi kegyhelyen bemutatott ünnepi szentmisén. 

- „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.” - szól az idei zarándoklat mottója, amelyen a gyalogosan útra kelők mellett ezúttal is lehet kerékpárral részt venni, illetve a menethez az út során, annak bármely pontján lehet majd csatlakozni - közölte a Pécsi Egyházmegye. 

A gyalogos zarándokok a korábbi évek hagyományainak megfelelően reggel 7 órától gyülekeznek Pécs határában a II. János Pál pápa útján található, korábbi FEMA parkolóban, és 7.30 órakor indulnak az 58-as úton Szalánta, majd pedig a túronyi Árpád-kori templom érintésével Máriagyűdre, amely a tavalyi évhez képest egy új helyszíne a pihenőknek. A kerékpárosok 8.30 órakor indulnak a székesegyháztól a kegyhelyre. A menet várhatóan 14 óra körül és célba. A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 15.30-kor mutatja be Felföldi László pécsi megyéspüspök a jelenlévő papság koncelebrálásával a kegyhely szabadtéri oltáránál.

A programra a Pécsi Egyházmegye több plébániája is indít csoportokat, amelyekhez várják a hívek jelentkezését. A csatlakozás lehetőségeiről a plébánosok adnak tájékoztatást. 

Eső esetén a program elmarad

A máriagyűdi kegyhelyre autóval érkezőknek fontos információ, hogy a bazilika gépjárművel nem közelíthető meg. Ha valaki beteg vagy idős embert szállít, a gépkocsival - a lezárt területen történő kiszállást követően - parkolni csak a lezárt területen kívül lehet.

Az autóbuszokkal érkező csoportok a Máriagyűdi Idősek Otthonánál tudnak le-, illetve felszállni.

Fontos tudni azt is, hogy eső esetén a zarándoklat elmarad, ezért a Pécsi Egyházmegye kéri, hogy május 13-án reggel figyeljék a program iránt érdeklődők az ehhez kapcsolódó híradásaikat honlapjukon, és internetes közösségi oldalukon. 

A zarándoklat ideje alatt a szervezők folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak. Mentőautó és egészségügyi személyzet kíséri a menetet, a pihenőhelyeken orvosi sátrakat állítanak fel. 

A hazautazás egyénileg, a plébániák, valamint a zarándokcsoportok saját szervezésében, illetve a Volánbusz Zrt. menetrendszerinti járataival lehetséges.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!