Elnémult a baloldali koalíció közepén

2023.06.11. 20:00

A Jobbik elnök szerint a baloldali térfélén az a tét, hogy ki legyen a kakas a szemétdombon

Egy volt DK-s Bognár Szilvia, egy volt momentumos, Topán László és egy jobbikos, Hencsei Zsolt már korábban otthagyta az MSZP-DK-s irányítás alá került pécsi városvezető koalíciót, amit a Gyurcsány Ferenccel való együttműködése, a kormányellenes politikája ellenére magát még mindig függetlennek nevező jelenlegi polgármester próbál vezetni.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Kik is irányítanak valójában Pécsen?

Csakhogy a háttérben elsősorban Puch László oligarcha és körei, valamint a DK-elnök útmutatásai jelentenek igazodási pontot az önkormányzatnak.

Kik lesznek a „kakasok a szemétdombon”?

Közismert, hogy Pécs 2019-ben még az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik és az Öttorony elnevezésű formáció tagjai bújtak egy álcivil szervezet köntöse mögé. Ezzel akkor nyertek is, de a helyi baloldali politikai csoportosulás a következő választáson várhatóan már nem fog ebben az összetételben indulni – legalábbis, ha hinni lehet a Jobbik-elnök szavainak. Gyöngyösi Márton ugyanis azt mondta egy interjúban, hogy nem indulnak együtt az ellenzékkel, mert „a baloldali térfélen megy egy kiszorítósdi arról, hogy ki legyen a kakas a szemétdombon, és hogyan lehet társadalmi támogatottság nélkül egy-két mandátumot szerezni”.

Ennek az elképzelésnek már vannak jelei a baranyai vármegyeszékhelyen is.

Valaki már elnémult

Ahogy a közgyűlésben résztvevők, illetve a néhány eltökélt pécsi is láthatta akiknek nem egyszer a regnáló polgármester és stábjának Pécshez nem méltó megnyilatkozásait is kénytelenek eltűrni – a koalícióban ragadt két jobbikos közül az egyik, Fogarasi Gábor a népjóléti és sport bizottság elnöke a közgyűléseken szinte teljesen elnémult.

Hányszor is szólalt fel?

Az önkormányzat közgyűléseit közvetítő portál statisztikája alapján legutóbb nyolc hónappal ezelőtt szólalt fel, pedig azóta számtalan sporttal, szociális kérdéssel kapcsolatban fejthette ki volna véleményét, álláspontját.

A közösségi oldalán az elmúlt egy esztendőben is csupán tucatnyi posztot helyezett el, amelyeknek jó része politikai szempontból teljesen neutrálisnak tekinthető.

Mi lehet a háttérben?

Holott korábban még alpolgármesteri poszt várományosa is volt a városházi hírek szerint, bár azért a bizottsági elnöki poszttal sem járt rosszul. Fogarasi azután vált szinte láthatatlanná, hogy a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozást indított tavaly, mert a gyanú szerint egyesek kenőpénzért adtak oda önkormányzati lakásokat az elmúlt években

A Bőrklinika eladása nem tetszett neki

Fogarasi ráadásul korábban – a fideszes városvezetés idején – tiltakozott a Bőrklinika eladása ellen is, amelynek értékesítése most az MSZP-DK-s önkormányzat egyik legnagyobb ingatlanügye lett, amelyet alighanem erősen szorgalmaztak is a szocialista pénzügyi körök is.

Kihagyta a Mandulás kemping bontását

A jobbikos képviselő pedig nem is vett részt azon a demonstratív „pr-bontáson”, amikor a múlt héten a komplett baloldali csonkakoalíció kivonult a Mandulás kempingbe. Azért tették ezt, hogy szimbolizálják a Mandulás kemping és a Bőrklinika cseréje melletti kiállást a folyamatban lévő, különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt elrendelt nyomozás ellenére.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!