Idén újra megnyithat

2023.06.27. 20:00

A Kúria pontot tett a két éve tartó vitás-peres villányi patikahelyzet végére

Fellélegezhetnek a villányi lakosok, és a környékbeli falvakban élők, ugyanis a Kúria döntésével pont került a villányi gyógyszertár vitás-peres ügyére, amelynek köszönhetően még idén, talán már az ősz végére kinyithat a patika.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Rákóczy Ádám

A villányi Szársomlyó Gyógyszertár 2021. tavaszán zárt be, miután annak üzemeltetője elhunyt. Krabóth István halála után országos szinten is precedens értékű helyzet állt elő, ugyanis, mivel Krabóth István nem gazdasági társaságként, hanem egyéni vállalkozóként üzemeltette a patikát, a szakhatóság visszavonta az üzlet üzemeltetési engedélyét. Mint arról korábban már írtunk, azóta két fél pereskedett a fiókgyógyszertár nyitásához szükséges létesítési engedélyért, az ügy pedig márciusban a Kúriához került.

Az önkormányzat – bár csak külső szemlélője a két fél pereskedésének – folyamatosan érdeklődött az OGYÉI-nél a folyamatban lévő ügyről, hiszen a lakók, és a városban vendégeskedők is jogosan, okkal hiányolják a patikát.

A városvezetéshez az elmúlt héten olyan hírek jutottak el, hogy a Kúria döntést hozott, így Mayer István, Villány polgármestere az országos tiszti főgyógyszerésznél érdeklődött, és azt a tájékoztatást kapta, hogy valóban lezárult az ügy. Döntésével pedig az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) legutolsó határozatát hagyta helyben, amely szerint a Hollós Patika kapta meg a létesítési engedélyt. Mindemellett megsemmisítette a bíróság azon döntését, amely az OGYÉI-t új eljárás lefolytatására kötelezte. 

– Bízunk benne, hogy nem lesznek újabb fennakadások, és hogy mindez azt jelenti, hogy akár még az idei év végéig megkezdheti a működését egy gyógyszertár a városban. Ezt mindenképpen üdvözöljük, hiszen több mint két éve húzódó vita után végre helyreállhat a Villányt, és a térséget kiszolgáló szolgáltatás – mondta a városvezető.

Beszerzik a működési engedélyt

A polgármester értesülését más forrásból is megerősítették lapunknak. Mint megtudtuk, most fél éve van a Hollós Patikának arra, hogy a működési engedélyt megszerezze. Hogy a hat hónap mikortól számít, arról nincs információnk, viszont a működéshez szükséges feltételek, illetve a jogszabályoknak megfelelő kialakítás hónapokat is igénybe vehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!