Akadtak kőkemény pillanatok

2023.06.11. 19:19

A távozó büntetőbíró, dr. Antal Gábor szakmai tudását még az elítéltek is elismerték

A döntés végleges, megváltozhatatlan! Többé nem hozhat ítéletet dr. Antal Gábor pécsi büntetőbíró. Fellebbezésnek helye nincsen. Idén betölti a 65. életévet, ennek okán az elismert ítész nyugdíjba vonul.

Pucz Péter (Pécsi Újság.hu)

Fotó: Gorodenkoff

A tyúkpereket jó eséllyel egyetlen bíró sem kerülheti el, amikor kezdő. A legsúlyosabb esetek azonban jellemzően az életelleni cselekmények. A késelőkre, lövöldözőkre, fojtogatókra nyilván többen figyelnek oda a híradásokban. Az ítéletek szintén ott szoktak lenni a legmagasabbak. A most búcsúzó doktor megkapta azokat a tárgyalásokat, amik rengeteg polgár látómezejébe kerültek. Az érintettek ennek feltételezhetően nem örültek annyira, a tárgyalótermi rivaldában.

– Sajnos vége – szomorkodott egy cseppet Antal Gábor. – Szerettem a hivatásomat, hiányozni fog minden. Az ügyek megismerésétől kezdve a bizonyítás végig viteléig, az ítéletek megfogalmazásáig. Ez az egész egy szellemi csata, annak minden fegyverével. Miközben sorsokról van szó, emberek, életek, börtönévek, esetleg felmentések forognak kockán.

– Ahol minden civil szívesen azonosul a feltételezett áldozattal.

– Valóban, de egy bírónak bele kell élnie magát a vádlott helyzetébe is. Feltárni a motivációt, azokat a tényezőket, amik mentén egy bűncselekmény kibontakozott. Minél jobban megismeri az érintettet, annál inkább meg tudja adott esetben határozni, hogy milyen joghátrány éri el nála a büntetés céljait.

– Akadt kőkemény pillanata a munkásságának?

– Számtalan! Már az sem egyszerű, ha egy ember szemébe kell mondanom, hogy talán soha nem lesz szabad. Vagy, amikor még bíró sem voltam, és még létezett halálbüntetés, bírósági fogalmazóként kirendeltek jegyzőkönyvvezetőnek egy akasztáshoz. Akkor álmatlan éjszakáim is akadtak, de a köztársasági elnök kegyelemben részesítette a bűnözőt, így nekem sem kellett megjelennem a börtönudvaron, amit persze cseppet sem bántam.

– A Büntető Törvénykönyvben rengeteg cikkely meg van írva, mégsem egységesek a döntések.

– Mint ahogy nincs igazán két egyforma ügy sem. A bírói gyakorlat azonban a hasonló bűncselekményekhez hasonló büntetéseket társít. Aki a vádlottak padjára került, annak is meg kell adni a tiszteletet. Megalázni tilos. Megérteni a másik fél mozgatórugóit, kiemelten fontos. A nehéz helyzetbe került személy nyilván menekülni akar, szinte minden áron. Ha akár abszurd dolgokra hivatkozik, akkor is érvekkel, tényekkel vethető csak el a védekezés. Ha ilyenek nincsenek, el kell fogadni az állításait. Amennyiben azt vallja valaki, hogy járt a Holdon, úgy sem szabad kinevetni, hanem rá kell mutatni annak lehetetlen mivoltára. A fejemben az események filmszerűen szoktak megjelenni, hiszek az átélés erejében.

– Azonban a továbbiakban az ilyen „mozik nézése” már csupán a kollégák feladata lehet. Hogyan tovább?

– Még nem tudom pontosan, bizonyos, hogy most úgy érzem, nagy hiányérzet alakult ki bennem. Még akkor is, ha semmi meglepő fordulat nem jött közbe az esetemben.   

Névjegy

Az 1958-ban, Kalocsán született dr. Antal Gábor Baján érettségizett, a III. Béla Gimnáziumban, matematika-fizika szakon. Felvételizett a pécsi egyetemre, közgazdasági karra, de nem vették fel. Ekkor fordult a figyelme a jog felé. A szegedi József Attila Tudományegyetemen (JATE) szerzett jogi diplomát. Pécsre 1987-ben költözött, bírósági fogalmazóként kezdte a munkát, majd szakvizsgát tett. A Pécsi Törvényszéktől megy most nyugdíjba. Első házasságából két leánya született, második feleségével együtt nevelik nem közös gyermekeiket. Antal Gábor tehetséges labdarúgónak számított, de apai nyomásra a tanulást választotta. Szeret kerékpározni, a horgászásra is több ideje jut hamarosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!