Felélik Pécs jövőjét

2023.06.15. 16:20

Alighogy megszerezte a vállalatot a balos cégvezető, kivette belőle a tartalékot

A baloldali cégvezető szinte azonnal kiszivattyúzta a nemrég megszerzett vállalatból az adózott eredményt, holott korábbi években ezt a pénzt is visszaforgatták.

Bóka Máté Ciprián

A költségvetési és gazdasági bizottság a héten tárgyalta a pécsi cégvezetők nagyjából összesen mintegy 80 millióra rúgó prémiumkifizetéseit, s ennek kapcsán került szóba a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. is, miután Barkóczi Csaba fideszes képviselő súlyos kérdést kezdett el feszegetni a vállalattal kapcsolatban. A PVH vezére, Szabó Szilárd – aki idén is bruttó 38 milliós fizetésnek örülhet prémiummal együtt – ugyanis úgy tűnik, hogy már előre igyekszik bebiztosítani a 2023-as évre járó jutalmát is. Szabó számára a baloldali városvezetés ugyanis egyik sarkalatos prémiumfeltételként azt írta elő, hogy idén 173 milliós adózás előtti nyereséget érjen el a PVH. 

A történetnek az az eredője, hogy Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető kiszúrta, hogy a nemrég a Tettye Forrásháztól a PVH-hoz átkerült Tettye Vízház Kft. nyereségét kiszedte a vállalatból Szabó Szilárd. A Tettye Vízház Kft. bevétele a vízszolgáltató irodaházának bérbeadásából származik, mivel az ingatlant a Tüke Busz is használja. A baloldali városvezetés azonban a kormányellenes hangulatot keltve arra kötelezte a PVH-t, hogy vegye meg a székházat birtokló céget.  

– Összesen 126 millió forintnyi osztalék kivételéről döntött Szabó Szilárd május végén, holott korábban nyereséget mindig bennhagyták a vállalat eredménytartalékában, mert azt visszaforgatták fejlesztésekre. A pécsi baloldal ismét bebizonyította, hogy csak a jövőt éli fel, megpróbál minden pénzt kifacsarni az önkormányzati cégekből 

– mondta Csizmadia. 

Lapunk munkatársa az elmúlt évek hivatalos cégbeszámolóit is áttekintette, amikből kiderült, hogy Szabó által kivett 126 millió forint a teljes tavalyi és tavalyelőtti adózott eredményt, valamint még a 2020-as nyereség egy részét is lefedi. 

Barkóczi Csaba egyébként elmondta azt is, hogy amikor az ominózus bizottsági ülésen szóba került a téma, a gyurcsányista képviselők ingerülten reagáltak, a jelenlévő cégvezetők, városi vezetők pedig próbálták védeni a szintén baloldali PVH-igazgatót. Végül félórás szünet után azonban kiderült, hogy valóban kivette a pénzt Szabó, hiszen ezt a nyilvános adatok is mutatják. 

Szabónak a sajtóhírek szerint az egyik legfontosabb pécsi MSZP-s háttérember a jó barátja, aki pedig Puch László MSZP-s oligarcha meghosszabbított keze a városházi, szűk, legfelső szintű belsős stábértekezleteken. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!